Четвъртък, 20 Юни 2024

Преброяване 2021: как се попълва анкетната карта онлайн и още отговори

Преброяване 2021: как се попълва анкетната карта онлайн и още отговори
Публикация   07 Септ, 2021   /     akcent.bg   /     1288

   От 7 септември започва електронно националното преброяване на населението и жилищния фонд в България, което Националният статистически институт (НСИ) провежда веднъж на десет години. Tо ще приключи в полунощ на 17 септември, а от 18 септември до 3 октомври ще е преброяването на терен. То трябваше да се проведе през януари, но заради COVID кризата беше отложено за септември.

   Националният статистически институт призовава българите да се преброят електронно.

   Платформата, на която всеки може да се преброите онлайн, е Census2021.bg, тя е достъпна и от сайта на НСИ. Това е по-бързият и безопасен вариант, защото преброителят само ще вземе техния уникален преброителен код, отбелязва НСИ в съобщение до медиите.

   Ако човек не се включи в електронното преброяване, от 18 септември до 3 октомври трябва да очаква посещение от анкетьор. Съгласно Закона за преброяването участието в него е задължително, 160 лева е глобата, ако човек откаже да участва в него.

         Какви данни се попълват в електронната карта

   За да се преброи електронно, човек трябва да си направи регистрация на сайта, където трябва да впише ЕГН, документ за самоличност и валиден имейл. Не е необходимо всеки член на домакинството да се регистрира, един човек може да попълни информацията за цялото домакинство. След регистрацията се попълва електронната преброителна карта, което отнема около 15-20 минути. Тя съдържа въпроси в четири основни раздела:

   Петият раздел - временно присъстващи, се попълва единствено в случай че по време на преброяването в жилището има хора, които обичайно не живеят там - например гости за няколко дни. Електронната карта съдържа същите въпроси, с изключение на информацията за сградата.

С една преброителна карта се брои едно жилище и всички хора, които обичайно живеят в него. Повечето въпроси са затворени - отбелязва се само верният отговор.

     Данни за жилището

    Събират се данни какво е жилището - държавно, общинско или частно, колко е неговата площ и колко стаи има, дали има изолация и енергоспестяваща дограма, достъпно ли е за хора, които са трудно подвижни и т.н.

Разделът за жилището се попълва без значение дали сте негов собственик, наемател или ползвател.

             Информация за хората и домакинствата

   В следващия раздел се попълва информация за броя на хората и домакинствата, които обитават жилището. Домакинство може да бъде един човек, който живее сам или повече хора, които живеят заедно и имат общ бюджет.

   В едно жилище може да има повече от едно домакинство, например двама студенти, които живеят в един апартамент, но нямат общи разходи.

   Трябва да се попълнят данни и за всеки от живеещите в жилището. Добре е да се започне с главата на домакинството или друг пълнолетен. Попълват се имената на хората и техните ЕГН, трябва да се определят отношенията на всеки към всеки в рамките на домакинството - например, ако в едно жилище живеят семейство с две деца и баба и ако глава на домакинството е мъжът, отношението на жена му към него е съпруга, на децата - син/дъщеря, на бабата - родител (ако му е майка) или "друго неродствено лице" (ако му е тъща).

   Следват въпроси за етническа принадлежност, майчин език, религия. При отговорите на тези въпроси човек се самоопределя. Има и възможност да посочи "не мога да определя" или "не желая да отговоря". В този раздел е и информацията дали учите и работите, къде и какво работите, как се придвижвате до училището
или работното си място.

   Всички данни, които попълвате в преброителната карта, са защитени и по закон могат да се използват само за статистически цели, не се предоставят на други институции и не могат да бъдат използвани за доказателство в съда.

    Попълването на картата може да се преустановява и да продължава по-късно, като обаче попълнената дотогава информация ще са записва само ако е преминат цял раздел.

   След попълването на електронната карта системата ще генерира код от 15 знака. Именно този код се предава на преброителя.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha