Днес е : Вторник, 19 Октомври 2021
ИЗБОРИ "2 В 1" 2021

"Маркет линкс": ИТН, ДБ и ИБГНИ губят подкрепа, БСП и ДПС даже прибавят

Публикация 26 Aug, 2021 / akcent.bg

   В сложната политическа ситуация у нас парламентът все повече губи доверието на българите, докато действията на служебното правителство срещат все по-голяма подкрепа.

   Това сочат данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от бТВ и „Маркет линкс” в периода 13-22 август, проведено сред 1055 пълнолетни лица в страната по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

    Така само за един изпълнен със скандали месец спадът на доверието в Народното събрание е цели 10% до 13%, докато служебното правителство прибавя 3% и вече се ползва с 54% доверие.

„Българските граждани недвусмислено заявяват, че не са удовлетворени от посоката на развитие на страната. В предишни месеци фактор за подобни нагласи са били и вълните на COVID-19 епидемията, но понастоящем, четвъртата вълна е с много по-малка тежест при формирането на обществените настроения”, пишат авторите на проучването.

Действително, отрицателна оценка за развитието на страната дават цели 72% от анкетираните, а за последно подобни нива сме виждали по време на тежката COVID-вълна през миналия ноември и в летните месеци на 2020 г., белязани от големите антиправителствени протести.

   „Има такъв народ”, „Демократична България“ и „Изправи се БГ. Ние идваме” – трите политически сили, които представят себе си като алтернатива на предходното статукво, губят доверие, като при партията на Слави Трифонов пропадането е най-рязко. На този фон ГЕРБ стоят стабилно, а ДПС и БСП даже прибавят подкрепа.

   Авторите на проучването обобщават, че при избори днес, ни очаква „едно много различно Народно събрание”.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама