Понеделник, 25 Септември 2023

Плащаме за издръжка на чиновниците повече, отколкото за пенсии

Плащаме за издръжка на чиновниците повече, отколкото за пенсии
Публикация   17:55     24 Авг, 2021 /     akcent.bg   /     652

Според него учителските заплати трябва да растат с ръста средната работна заплата.

   Парите, които плащаме за издръжка на държавната администрация, са повече от парите, които плащаме за пенсии. Това каза служебният финансов министър Асен Василев по време на дебата по първото четене на актуализацията на бюджета в Комисията по бюджет и финанси.

   По думите му има голяма армия от чиновници. "Част от които са много ценни и вършат страхотна работа. Част от които не са чак толкова ценни и има отпаднала необходимост за тях. Това трябва да бъде заложено като политика, ако искаме да има истинско електронно управление", заяви Василев.

"На доста места има неефективни процеси, има незаети бройки, които продължават да се бюджетират като щат. Има функции, които са с отпаднала необходимост и сме помолили министерствата, доколкото е възможно, да направят прегледи и функционален анализ и да подадат обратно бюджети, които отговарят на нуждите и дейностите. Не да се вземе миналата година и да се увеличат с 20% разходите за персонал. Това е фискалната отговорност, която видяхме в тазгодишния бюджет. Фискалната отговорност, която залагаме, е всяко министерство да си направи функционален анализ, да види къде са му ключовите процеси, къде може да се направи актуализация и промяна и на база на това да се направи бюджет", уточни финансовият министър.

   Думите на ресорния министър бяха в отговор на депутат от ГЕРБ-СДС и бивш просветен министър Красимир Вълчев, че в предложената от служебния кабинет актуализация има дефицит на фискална отговорност.

   "Доколко с предложената актуализация, която не касае само обезпечаване на належащи разходи до края на годината, но и надгражда политики, като тази за пенсиите, се скъсява периметъра на бюджетно преразпределение и правене на политики от едно редовно правителство? Нормално е едно редовно правителство с мнозинство въз основа на политическа платформа, управленска програма да предложи приоритети и те да бъдат отразени в Закона за бюджета. Вие внесохте частично яснота. Няма съмнение, че сметките са верни. Статистиката е вярна сума от неточни данни. Притеснявам се, че това, което сте направили като изчисления, стъпва на низ от оптимистични допускания", посочи Вълчев.

    Според него учителските заплати трябва да растат с ръста средната работна заплата. "Вие предлагате не само намаление на разходите за образование, но и намаление на доходите. Вие ще кажете има 3 млрд. бюджет за преразпределение. Проблемът на сегашната ситуация е, че правейки такива политики, които увеличават постоянните разходи се правят от Народно събрание, което е в предизборна ситуация. Вие като министър на финансите трябва да сте център на бюджетна отговорност", обърна се към Василев депутатът от ГЕРБ. Принципалът на служебното правителство - президентът Румен Радев, също е в предизборна ситуация, добави той.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha