"Ваксиналното покритие в България е под 20%, което означава, че от всички ваксини, които купуваме, 80% остават неизползвани, а причината, че на хората не им е обяснено на разбираем език от доверени източници какво трябва да се направи", каза зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в парламента др Александър Симидчиев в "Лице в лице" по bTV.

В тази връзка трябва да се проведе информационна кампания, но тя трябва да е насочена да разсее съмненията им, тя трябва да бъде таргетирана към определени групи, като първата стъпка е да се проучат страховете и нагласите, за да се изработят правилните послания, защото ако само се усмихваме от телевизора, това няма ефект, препоръчва лекарят.

   "Ние не агитираме за нищо друго, освен хората да направят информиран избор за ваксините, а не да бъдат заблуждавани от недостоверни източници", каза зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в парламента.

   "По целият свят има почти 5 милиарда дози, поставени в световен мащаб, а ние сме на дъното на опашката, по-назад от Румъния и Северна Македония", отбеляза Симидчиев.

   "5 милиона дози ваксини са налични, но ще бъдат закупени още 1,5 милиона дози, а това се налага, защото в договорите за закупуването при сключването им е заложена неустойка в размер на 100%, така че дори да не ги вземем, трябва да ги платим", каза зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в парламента.

  "Хибридна истина е, че ваксинираните се заразяват и разпространяват вируса, защото това е факт, изваден от контекста. Ваксините не предпазват от заразяване, но предотвратяват хоспитализация и тежко изкарване на болестта, превръщайки "коронавируса в грипче", каза Симидчиев.

  "Ще ми даде спокойствие, когато законопроекта за противодействие мина през парламента със съответните параметри. Когато тръгваме към жълта зона трябва да почнем да предприемаме мерки", каза още той.