Днес е : Неделя, 28 Май 2023

Васил Велев 37 милиарда евро са изтекли от България от 2010 до 2020 г.

Публикация 19 Aug, 2021 / akcent.bg

На пресконференция  на Асоциация „Хидроенергия“ и Сдружение на производителите на екологична енергия председателят на АИКБ Васил Велев сподели, че в резултат на по-скоро целенасочени от колкото случайни действия се постигат едни нереално високи цени на електроенергията.Как да сме конкурентноспособни като цените на електроенергия са 73 % по-високи от тези в Германия, за която нашата индустрия генерира най-голям износ. Велев е категоричен, че не може да се говори за дефицит, когато разполагаме с над10000 МВтмощности, а реалното потребление варира между 3 000 и 5000 МВт. Този дефицит е изкуствено създаден, което води до огромни разходи на индустрията за електроенергия и я прави неконкурентоспособна.

    „През първата декада на август ТЕЦМарица Изток 2 работеше сдва от своите осем блока, разполагайки с персонал в пъти повече от необходимия за поддръжка на активните блокове. За всеки от работещите над 2000 работници и служители, които работят по два часа на ден при един такъв режим  домакинствата и бизнесът плащат по над 4000 лева месечно.

   От друга страна високата цена на тока се обуславя и от факта, че сме свързани  с гръцкия пазар, който е и най-скъпият пазар в Европа по дефиниция. Направихме го преди да се свържем с румънския, откъдето можем да се свържем и с европейския, въпреки енергичната съпротива на работодателските организации това да се случи.

   И ако това не е достатъчно, налице е и сериозният казус с Наредбата за ползването на повърхностни води. Заради правни недомислици и поредните неслучайни действия над 250 ВЕЦ-а, генериращи най-чистата и евтина енергия в страната, са изправени пред риск от спиране“, сподели Васил Велев.

   Според Велев това не са никак малкимощности, а стотици мегавати, които балансират електросистемата и фактор за поддържане на по-ниска цена на електроенергията. Председателят на АИКБ коментира, че задачата на управлението на енергетиката не е да създава условия,при които няколко енергийни олигарси да спечелят много пари, а   обществото да плаща огромни сметки и индустрията да губи конкурентоспособност. Десетки големи предприятия и десетки хиляди служителиса  принудени да спрат работа, защото високите сметки за ток ги водят неминуемо към фалит.

   „Ситуацията е изкуствено създадена – пускат се манипулативни оферти през нощта за покупка на ток на принципа„не по-малко от 300 евро на Мвт/ч“, което показва, че цената изкуствено се изкривява. Оферти „купувам само над тази висока цена“ очевидно манипулират цената, за да се манипулира кривата на търсене и равновесната точка.

   Работодателските организации категорично ще подкрепим усилията на Асоциация „Хидроенергия“ за регулиране на един правен абсурд, за да не се случи така, че и техните мощности да се добавят към наболелия проблем с неработещи енергийни източници, поради независещи от тях причини“, коментира Велев.

   Председателят на АИКБ сподели, че в резултат и на такава правна несигурност от България за последните 11 години са изтекли 37 милиарда евро капитали при привлечени едва 13 млрд. евро.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама