Неделя, 14 Април 2024

Водата в Русенско ще поскъпне незначително, сочат прогнозните разчети

Водата в Русенско ще поскъпне незначително, сочат прогнозните разчети
Публикация   15:08     16 Авг, 2021 /     akcent.bg   /     979

ВиК Русе ще инвестира над 35 млн. лева в водоснабдяването на Русе и канализацията на града

   Няма да има екстремно покачване на цената на водата в Русенско, заяви управителят на „ВиК“ ООД д-р инж. Сава Савов по-рано днес на извънредното заседание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от местното ВиК дружеството, което бе водено от областния управител Борислав Българинов.  Добрата новина се дължи на добре изготвения и балансиран бизнес план, който се характеризира с липса на резки скокове в цените на предлаганите услуги. Той е съобразен и с изплащането на самоучастието на дружеството чрез погасяването на вноските към Европейската банка за възстановяване и развитие по големия воден проект на Русе.

   Прогнозите на оператора сочат, че на годишна база разходите на член от дадено домакинство ще се увеличат средно с около 40 – 50 стотинки на месец. При тричленно семейство сметката би могла да набъбне с 1.5 – 2 лева. Това обаче не са окончателни цени и дали те ще влязат в сила ще стане ясно през месец декември, когато се очаква да бъдат одобрени от Комисията за енергийно и водно регулиране.

   Сава Савовов е категоричен, че никога не се е целяло натоварването на бюджета на домакинствата и когато дружеството е било в добро финансово състояние увеличаването цената на водата се е случвало дори след определения за това период. В крайна сметка очакванията са цената на кубик вода с ДДС за физически лица до 2026 година да стигне 4.51 лв., което е увеличение с 1.56 лв. спрямо настоящата цена от 2.94. Тези цени са пакетни и включват доставянето на вода до битовите потребители, както и отвеждането и пречистването на отпадъчните води. Колкото до стопанските потребители за тях прогнозната цена през 2026-а е приблизително 4.59 лв. с ДДС, което означава евентуално поскъпване с 1.61 лв. спрямо сегашната цена от 2.98.

   В случая става дума за стопанските потребители, които са от първа степен на замърсяване и съответно те са най-често срещаните. При останалите разликата също не е голяма и е в сходен порядък, като средно повишението е в рамките на не повече от 1.7 лв. Борислав Българинов бе категоричен, че покачването на цената трябва да се извършва в условията на обществен диалог и пълна прозрачност, така че хората да бъдат коректно информирани.

   Що се касае до инвестиционната програма, то над 28 милиона лева ще бъдат използвани за доставяне на вода до потребителите, около 6 милиона за отвеждане и за пречистване на отпадните води над 1.5 милиона. Предвидена е подмянаната на над 40 километра водопроводи, както и подмяна на съществуващия водопровод между Сливо поле и Борисово, който е с дължина над 5.5 км. Същевременно ще бъдат проектирани и изградени три нови сондажа съответно в Босилковци, Божичен и Черешово, които да осигурят допълнително количество питейна вода. Сава Савов поясни, че никъде в региона няма проблеми с потреблението на водата. Осигурени са и средства за подмяна на сградни водопроводни отклонения, като на този етап идеята е да се подменят около 1000 и да се изградят 500 нови. Извън инвестиционната програма са заложени и пари за текущи ремонти. С други близо 3 милиона лева пък ще се инвестира в техника, като каналочистачна машина, два автомобила с прослушвателна апаратура за откриване на течове, както и разширяване дейността на лабораторията за изпитване на питейна вода.

   До месец се очаква да започнат и дейностите по големия воден проект за канализацията в централната част на Русе. Eдинcтвeнo леко забавяне има пo нaй-cлoжния oт тexничecĸa глeднa тoчĸa лoт. Става дума за cъдъpжaтeлния peзepвoap и ĸaнaлизaциятa в paйoнa нa пътeн възeл „Boлoв“ - „Xpиcтo Бoтeв“ пpи Cимoвaтa мeлницa, ĸaнaлът oт ĸoлeĸтop „Чapoдeйĸa“ oт ĸpъcтoвищeтo нa „Πapиж“ дo ĸpaйбpeжния ĸoлeĸтop, където ce paбoти нa дълбoчинa oт поне 8,5 мeтpa cтpoитeлните дeйнocти там са силно тpyдoeмĸи. През следващия програмен период след 2026 година се обмисля и изграждането на канализационна мрежа и пречиствателни станции в агломерациите между 2000 и 10 000 души.

На днешното заседание присъстваха още заместник областните управители д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, главният секретар на Асоциацията Пламен Спасов, както и кметовете на общини.

 

Тагове : ВиК , вода , цена ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още