Днес е : Вторник, 16 Август 2022

Любомир Дацов: Актуализацията на бюджета не е толкова спешна, колкото се твърди

Публикация 14 Aug, 2021 / akcent.bg

   Колко належаща е актуализацията на бюджета за която настоява служебното правителство и в частност финансовият министър Асен Василев? Дали и до каква степен отлагането ѝ застрашава ключови  сектори и социални плащания? Мениджър Нюз организира задочен дебат по темата като потърси мнения от експерти по публични финанси.

   Претенцията, че ще се случи нещо страшно, ако няма актуализация на бюджета не е вярна. Икономическото възстановяване се случва по-бързо от предварително очакваното, което означава, че пари в бюджета има и съответно актуализацията трябва да е много различна  от предлаганата от служебния кабинет. Това коментира за „Мениджър Нюз“ финансистът Любомир Дацов, зам.-министър на финансите от правителството на  Сакс-Кобурготски, член на Фискалния съвет, който беше предложен за министър на икономиката в първия проектокабинет на  ИТН.

   „Следователно трябва да се преосмисли политиката на държавните разходи. Подпомагането на бизнеса може да става за период от 3 до 6 месеца, а не в продължение на 2 години. Тази политика трябва да е за  временно удържане на нещата, а не да е постоянна“, смята Дацов.

   Според него посоката на фискалната политика трябва да бъде променена. „Не трябва да има дефицит от порядъка на 3-4%, а трябва да има излишък към момента и то от порядъка на 1,5%-2% от БВП. Реалистично е до края на годината да има дефицит от не повече от 1,5%“, добави той.

   Според него няма основание през 2021 г. пенсиите да се увеличават с 12%, след като през миналата са били повишени с 15%, тъй като няма как нарастването на тези доходи да е по-високо от растежа на икономиката.

   „Простата сметка показва, че ако заложените увеличения на пенсиите бъдат одобрени, то хората, които не са имали почти никакъв принос към пенсионната система и затова получават ниски пенсии, ще получават заместващ доход все едно, че са се осигурявали на 1500 лв. Така фактически хората, които са плащали по-високи вноски, ще получават по-ниски доходи, от онези, които не са правили такива вноски“, отбеляза още Дацов. Според него няма практика в другите европейски страни да се изплащат компенсации, така че 0% от пенсионерите да са под прага на бедност.  

   Всички приказки, че трябва да се напомпат разходите, за да се отиде на дефицит не са реалистични, добави той. Приоритетите пред една актуализация трябва да се подсигурят евентуалните разходи за четвъртата вълна на COVID и подпомагането на бизнеса, но не в старите форми, които вече не работят, добави Дацов.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама