Днес е : Четвъртък, 1 Юни 2023

ГЕРБ повежда с 0,8% пред ИТН при нови избори, Христо Иванов равен с Нинова

Публикация 06 Aug, 2021 / akcent.bg

   40% харесват служебното правителство, 42% - не

51% смятат, че вотът на 11 юли е бил честен, на обратното мнение са едва 15%

  Същите 6 партии, които са в сегашното 46-о народно събрание, ще влязат в парламента при нови предсрочни избори. Това показва национално представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на в. “24 часа”.

   Данните от изследването сочат, че в електоралните нагласи ГЕРБ-СДС е първа политическа сила, но с минимална преднина пред “Има такъв народ”.

   На изборите на 11 юли “Има такъв народ” получи 24,08% и така излезе като първа сила пред ГЕРБ-СДС с вот 23,51%. Разликата е 0,57%.

   Проучването на “Тренд” от края на юли показва пак крехка дистанция между ГЕРБ-СДС и “Има такъв народ” от 0,8%, но този път в полза на партията на Борисов.

   В битка за третото място остават БСП и “Демократична България” съответно с 14,5% и 14,1%

   На 11 юли червената партия получи 13,39%, а “Демократична България” - 12,64%.

  Данните сега показват твърда четвърта позиция на ДПС с малко над 10% и 4,4% за формацията “Изправи се БГ! Ние идваме!”.

   На 11 юли вотът за ДПС бе 10,71%, а за формацията на Мая Манолова, която още се наричаше “Изправи се! Мутри вън!” - 5,01%.

   Проучването за електоралните нагласи при нови избори сочи, че под бариерата остават “Възраждане” с 2,9%, ВМРО с 1,9% и “Българско лято” с 1,1%.

   Подкрепата за работата на служебния кабинет постепенно расте През юли 40% я оценяват положително, а 42% - отрицателно.

    В последните няколко месеца няма съществена промяна в дела положителни оценки за работата на президента, но намаляват отрицателните. През юли позитивните оценки за Румен Радев са 50%, а негативните 32%

   Над половината от пълнолетните българи (51%) декларират, че изборите са били честни, само 15% са на обратното мнение. Очевидно машинното гласуване повишава доверието към изборния процес, а и преобладаващото мнение е, че то трябва да остане (57%) срещу едва 12%, според които гласуването с хартиена бюлетина трябва да се върне

  "Само 8% са се затруднили да гласуват с машина, като сред тях преобладават най-възрастните. Във възрастовата група 70+ малко над една четвърт споделят за затруднения.

   От “Тренд” уточняват, че теренът на проучването е проведен между 23 и 30 юли на територията на България и е моментна снимка на нагласите към този период. Предложението на “Има такъв народ” за министър-председател в лицето на Пламен Николов и последващите политически събития може да са дали определено отражение на нагласите, но проучването няма как да го отчете.

Коментари

Реклама

Реклама