Днес е : Понеделник, 26 Септември 2022

ИТН представи кабинет, три партии размишляват дали да го подкрепят

Публикация 03 Aug, 2021 / akcent.bg

   ИТН представи проектокабинета си, а преди това имената на евентуално бъдещите министри бяха представени на три последователни срещи на ИТН с „Изправи се БГ! Ние идваме”, Демократична България и БСП. От партиите заявиха, че ще обмислят имената в проектокабинета и тогава ще вземат решение дали да подкрепят правителство на ИТН, предаде репортер на БГНЕС.

         ИТН пък имат срок до петък да реализират проучвателния мандат или да го върнат на президента Радев.

   Днешните преговори започнаха първо с ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме”. „Чухме имената на кандидатите за министри, ще ги обсъдим в парламентарната група“, бе краткият коментира на Мая Манолова след разговорите, провели се при закрити врата. Тя бе категорична, че групата ѝ ще вземе решение дали да подкрепи бъдещия кабинет едва в края на парламентарната процедура.

   Втората среща на ИТН беше с Демократична България. От там заявиха, че е рано да се каже дали ще подкрепят кабинета. „Ще обсъдим всички плюсове и минуси”, каза Владислав Панев. „Тепърва в парламентарната група ще обсъдим подкрепата или не за това правителство“, обяви Панев и поясни, че тя ще заседава още тази вечер. Двамата участници в днешните преговори поясниха, че отсъствието на тримата лидери на партиите в обединението не означава форма на бойкот, защото ще участват в обсъждането в парламентарната група и ще имат активна роля при вземането на решението.

   „Поискахме от ИТН да представят управленска програма, с която това правителство смята да управлява през следващия мандат. Потвърдиха, че имат такава изготвена, от която сега са изнесени основните приоритети, но ще получим подробната версия. Освен лицата е важно и каква управленска програма предвиждат“, допълни Цецка Бачкова.

   Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че първо – не участват в инсценировки и второ – преценили с оглед на информационния характер на тази среща, че няма нужда да участват. Така Иванов обясни отсъствието си от днешните разговори, които обединението проведе с „Има такъв народ“.

   Христо Иванов подчерта, че предстои парламентарната на група на ДБ да вземе решене дали да даде подкрепа за така представеното правителство, а след това трябва да се произнесе и колективният орган на партията. Имената на министрите все още не са обявени официално публично.

   „Благодаря за интереса, но това е всичко, което имам да кажа“, лаконичен бе Христо Иванов пред журналистите в    кулоарите на парламента, които настояваха за отговори около евентуалното бъдещо правителство.

   Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза след срещата, че следващата стъпка от преговорите с "Има такъв народ" е да се намери някаква форма на политическа подкрепа между политиките на двете партии.

   Тя заяви, че решението дали ще подкрепят проектокабинета на "Има такъв народ" ще бъде взето след заседание на Националния съвет на БСП. Съветът ще се състои утре в 14.00 часа.

            Ето и пълния списък, който прочете пред журналисти в парламента кандидат-премиерът Пламен Николов:

Петър Илиев – министър на вътрешните работи

Ради Найденов – министър на външните работи

Момчил Иванов – министър на правосъдието

Теодора Генчовска – министър на отбраната

Десислава Димитрова – министър на икономиката

Александър Николов – министър на енергетиката

Ивайло Кожухаров – министър на туризма

Гроздан Караджов – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Георги Георгиев – министър на регионалното развитие и благоустройството

Пламен Абровски – министър на земеделието, храните и горите

Пламен Данаилов – министър на финансите

Силвия Бакърджиева – министър на околната среда и водите

Теодора Пенева – министър на труда, социалната и демографската политика

Велислава Петрова – министър на образованието, труда и иновациите

Доц. Силви Кирилов – министър на здравеопазването

Радостин Василев – министър на младежта и спорта

Георги Султанов – министър на културата

Д-р Антония Валентинова - министър без портфейл по ромските въпроси /БГНЕС

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама