Днес е : Събота, 24 Юли 2021

ИТН все пак ще проведе консултации за правителство

Публикация 21 Jul, 2021 / akcent.bg

   "Има такъв народ" все пак ще проведе консултации с другите парламентарни групи, от които очаква подкрепа за бъдещото си правителство. Възможно е да предложи и постове в изпълнителната власт на "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" (от днес - "Изправи се.БГ. Ние идваме").

   Това обяви депутатът Ивайло Вълчев след заседание на парламентарната група, а малко по-късно в ефира на бТВ - и Филип Станев.

   "Нещата, които трябва да се обявяват в парламента, ще ги обявяваме в парламента. Нещата, които трябва да бъдат обявени в разговор с другите парламентарни групи, ще ги научат първо те в разговор с тях, така, както изисква тази професионална диалогичност.

   Няма да използвам фразата, че сме си направили необходимите изводи, но всяка информация, която трябва да бъде комуникарана с останалите, ще бъде комуникирана там, където й е мястото и там, където първо заинтересованите ще я чуят. Мисля, че в последните дни показахме с всичките си думи и действия, че абсолютно осъзнаваме това, което лежи на нашите плещи", коментира депутатът от ИТН, цитиран от БНР.

   След като отеглиха първия си проект за кабинет от "Има ткаъв народ" бяха категорични, че и за втория няма да има предварителни консултации, а той просто ще бъде предложен на останалите партии в парламента. Естествените партньори - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" вече се обявиха "за" консултации по политики, без да искат министерски постове.

Пред бТВ Филип Станев пък обясни обрата така:

   "Трябва да има разговор и диалог. Предните ни ходове бяха медийна стратегия и тя работи добре. Видимо гражданите така разпределиха вота, че да не може един субект да състави правителство. Граждните искат увереност и спокойствие. Ние сме длъжни да направим така заради огромното доверие. Да покажем, че може да се прави по различен начин. Имме хората и екипа".

На въпрос дали ще е еднопартиен предложеният кабинет, Станев посочи:

   "Не искаме да водим разговори за постове и за личности. Да не гледаме на държавата като на баница. Не можеш да тикаш егото си напред и да казваш аз съм човекът.

    Ще търсим разговори с ДБ и ИМВ".

   Станев подчерта още, че от партията му нямат никакви различия с ДБ относно измененията в конституцията, касаещи прокуратурата и ВСС.

   От ИТН отказаха днес да коментират дали отново ще номинират Ива Митева за председател на Народното събрание, щели да обяват решението си в зала. Но Мика Зайкова и Радостин Василев, който беше предложен за министър на младежта и спорта в първия проектокабинет на партията, обявиха подкрепата си за нейното издигане.

   Мика Зайкова каза: "Ако питате мен, аз харесвам Ива, защото тя е великолепен юрист".

   Радостин Василев допълни: "Тя има пълната моя подкрепа, винаги".

   По неофициална информация именно Митева ще е предложението на партията за председател на парламента.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама