Днес е : Събота, 24 Юли 2021

Ива Митева отново е председател на Народното събрание

Публикация 21 Jul, 2021 / akcent.bg

  Със 137 гласа „за“, един „против“ и 99 въздържали се Ива Митева от „Има такъв народ“ бе избрана за председател на 46-ото Народно събрание.

   Отрицателно гласува единствено Георги Кадиев от коалицията „БСП за България“. Той обоснова вота си не като личен срещу Митева. „Това обяснение е по повод липсата на разговори между политическите партии, която доведе до това гласуване. Това гласуване е тест за гласуването на правителство“, коментира депутатът. По думите му липсата на разговори между политическите партии ще доведе до провала на новия парламент. Той призова ИТН да поеме инициативата и да се провеждат дискусии.

   „Вие искате от нас да дадем картбланш за правителство, което ще изхарчи всяка година 55-60 млрд. лева разходна част на бюджета, без да знаем какво всъщност подписваме. Няма как да стане това нещо“, каза Кадиев и допълни, че именно заради липсата на разговори БСП няма да подкрепи бъдещо правителство на „Има такъв народ“.

    Социалистите предложиха за председател на парламента Кристиан Вигенин. „За“ гласуваха 35 народни представители, 60 – против, а 137 се въздържаха.

   Митева заема поста за втори път, след като кандидатурата ѝ бе издигната от ИТН и в 45-ото Народно събрание.

   Във встъпителната си реч Митева припомни функциите на парламента. „Народното събрание заема първостепенно място в държавната система и като национален представителен орган, изразяващ волята на народа, определя основните политики на правителството във всички сфери на обществения живот“, каза тя и допълни, че трябва да се „положат усилия, за да се изпълнят със съдържание принципите на правовата държава – законност, правна сигурност, забрана за произвол на изпълнителната власт, независим и ефективен съдебен контрол, зачитане на основните човешки права, равенство пред закона“.

   „Трябва да изпълним поетите ангажименти към българските граждани чрез приемането на конкретно законодателство. Законодателство за по-висок стандарт на живот, за по-добро здравеопазване, за по-добро образование, за постигане на реална съдебна реформа“, каза още Митева и каза, че вярва, че парламентът, ще приеме закони, по които да живеят достойни всички български граждани.

   „Попътен вятър и успех на всички ни“, завърши тя. След това почетният председател на парламента, 79-годишната Мика Зайкова, официално отстъпи председателското място. „Пожелавам успех и след 4 години да си тръгнеш от този стол“, каза Зайкова.

              Кои са заместниците на Ива Митева?

    С 227 гласа „за“, 0 „против“ и без въздържали се депутатите избраха и заместници на Митева. Те са следните:

Виктория Василева – „Има такъв народ“

Росица Кирова – ГЕРБ-СДС

Кристиан Вигенин – БСП

Атанас Атанасов – „Демократична България“

Мукаддес Налбант – ДПС

Татяна Дончева – „Изправи се.бг! Ние идваме!“

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама