Днес е : Събота, 24 Юли 2021

Биткойнът падна под нивото от 30 000 долара

Публикация 21 Jul, 2021 / akcent.bg

    Разпродажбата на биткойни се ускори във вторник, като цената падна под нивото от 30 000 долара за първи път от около месец, пише "Блумбърг".

    Най-голямата дигитална монета спадна с 4,1% и се търгуваше на ниво от 29 700 долара към 7 часа сутринта в Лондон. 

    Някои търговци разглеждаха нивото от 30 000 долара като ключова подкрепа, която може да отвори пътя към повече загуби, ако бъде нарушена. По-нататъшният голям спад оттук може да разтърси пазара на криптовалути и дори още повече да задълбочи бягство от рисковите активи като акциите. Акциите в световен мащаб спадат поради страха от забавяне на икономическия растеж и безмилостното разпространение на "Делта" варианта на Covid-19.

   „Ще трябва първо да сформираме друга база, преди да възобновим поредната бича тенденция“, каза Виджай Айяр, ръководител на Азиатско-Тихоокеанския регион с криптовалутна борса Luno в Сингапур. 

   Някои анализатори твърдяха, че цифровият актив може да действа като хедж срещу инфлацията поради ограниченото му предлагане. Но авансът на биткойна с 2% тази година чувствително изостава от аванса на S&P 500 с 13%.

   „Инвеститорите, които отделят средства за криптовалути, знаят, че нестабилността ще бъде част от играта“, заяви главният изпълнителен директор на Grayscale Investments Майкъл Соненшайн.

   Биткойнът беше засегнат от много неуспехи в последно време, включително репресиите на регулаторите в Китай - отчасти заради опасенията относно високото потребление на енергия - и напредъка в проектите на централната банка за дигитални валути, които биха могли да изтласкат частните монети. Някои анализатори свързват слабостта на биткойна с политиката на Фед.

   „Слабостта на биткойна е свързана със страховете от повишаване на лихвения процент на Фед. Трудно е обаче да се принуди този разказ за повишаване на темповете като попътен вятър, ако други рискови активи достигнат нови върхове“, посочват анализатори от Amber Group. 

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

Коментари

Реклама

Реклама