Днес е : Събота, 24 Юли 2021

Христо Иванов: Трябва да решим как ще формираме мнозинство, което да обезсмисли ДПС

Публикация 20 Jul, 2021 / akcent.bg

Трябва да е ясно - ще се опитаме ли да махнем Гешев, заяви лидерът на ДБ

   Трябва ни мнозинство, което може да поеме дългосрочен ангажимент да изолира от кадрови решения, от политически решения, от законодателния процес ДПС. Това обяви лидерът на "Демократична България" Христо Иванов в ефира на "Дарик" днес.

    "Това не означава ДПС да бъде изчегъртано или нещо подобно, просто да не е в положение на "златен пръст"," отбеляза той.

   Иванов заяви отново, че от ДБ са готови на разговори с "Има такъв народ" и не искат министерски или други постове, "за да няма опошляване".

     Винаги има хора, които се кефят на шоуто. Но има една много по-голяма група хора, които изпитват отвращение и това ги отблъсква от демократичния процес, и убива постепенно демокрацията. Да се върнем към добрите обноски, към демократичния процес", добави той по повод вчерашната пресконференция на ИТН.

   Според него трябва да се заяви ясно, че бъдещото мнозинство поне ще опита да отстрани главния прокурор Иван Гешев.

   "Ще се опитаме ли да махнем Гешев? Не казвам, че ще е лесно, но ще опитаме ли?", попита той.

   Не е достатъчно да се направят промени в Закона за съдебната власт, трябва и проект за промени в Конституцията. Това е дълга процедура, отбеляза той и ще се види как ще реагират партиите - и дали ще се съобразят с общественото мнение. Дори и партии от статуквото.

   "Иска ли ГЕРБ да вземе портретчето на Гешев и с него да тръгне към изборите? Заедно с ДПС. Аз подозирам, че ще премислят", отбеляза той.

   По отношение на ИТН и нейната антисистемност, той отбеляза, че е въпрос срещу какво е тази антисистемност - задкулисието или демократичната система.

   "Това, което за нас е тема, е за какво управление ще гласуваме. А не просто да изгласуваме някакъв кабинет, притиснати в ъгъла - това няма да допуснем да се случи", заяви твърдо Иванов.

   На въпрос преекспонира ли се влиянието на ДПС, той отсече - "Дайте да го установим експериментално".

   "Дайте да затворим всички онези клапи, дупки, през които това влияние се просмуква, и да видим."

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама