Днес е : Събота, 24 Юли 2021

Курбан Байрям отбелязват мюсюлманите в цял свят

Публикация 20 Jul, 2021 / akcent.bg

   Курбан Байрам е най-големият мюсюлмански празник, с който се отбелязва приключването на хаджа (поклонението в в свещения град Мека).

   Курбан Байрам се чества на десетия ден от последния лунен месец в ислямския календар. Пада се 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 3-4 дни.

   За мюсюлманите 19 юли – на Арафат, е отреден за опрощаване на греховете подготовка за днешния  Курбан байрам. Отбелязва се през деветия ден на 12-ия месец от ислямския лунен календар, който всяка година е на различна дата.

Вярващите правят поклонение на планината Арафат – невисок хълм на 15 км от гр. Мека в Саудитска Арабия, където изписват имената си на колона. Вековната традиция е един от петте стълба на исляма.

   Курбан Байрам е празник на жертвоприношението, с който се отдава памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си Исмаил, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах.

   Жертвените животни, които се колят на празника, се наричат курбани, откъдето произтича и името му. Курбанът се разпределя на части, които се раздават на близки, съседи и най-вече на бедните и нуждаещите се.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама