Днес е : Неделя, 19 Септември 2021

ПП "Българското лято ще подкрепи ФК "Дунав" да се върне достойно в елитната група

Публикация 09 Jul, 2021 / интервю на Румен НИКОЛАЕВ

В парламента трябват хора с практически познания и опит, затова ще представлявам и ще работя в услуга на моите избиратели и съграждани!

     Стефан Стефанов е водач на листата на ПП "Българско лято" в 19-и МИР - Русе.

    Стефан Стефанов е на 42 години, семеен с две деца. Завършил е  Стопанска академия "Д.И. Ценов", магистратура в Русенския университет. Пет години е ръководил банков офис. От 2008 г. досега работи в сферата на реклама, ресторантьорство, създавал е и е развивал европейски брандове.

Доста изненадваща е появата ти в политиката и конкретно- като водач в листата за кандидат- народни представители от ПП "Българско лято? Какво се случи?

- И за мен самия... Когато имаш възможност да помогнеш, е добре да не си пасивен. Не обичам пасивността у хората. Както и това всеки да разбира от всичко пред телевизора у дома си или във фейсбук на телефона си. Предпочитам да не съм треньор от телевизора.

   Сигурен съм, че с моята практика, която съм натрупал до момента, мога да помогна и да противодействам на лошите практики, с които съм се сблъсквал през годините.

Вече близо 15 години се занимавам на национално и на международно ниво с различни видове бизнес.

Падал съм и съм ставал няколко пъти и не съм се предавал. Не съм се отказвал, няма да се откажа и сега.

  Искам Русе да излезе от летаргията, виждаме достатъчно спуснати парашутисти от София и от партиите на статуквото- хора с богат политически опит, но са предимно теоритици. Затова в листите на нашата партия са хора от реалния живот, от бизнеса, успели хора. Така е и с русенската листа- доказани професионалисти от различни области на бизнеса и на обществения живот.

Имаме цел и тя е ясна- да превърнем Русе в една привлекателна туристическа дестинация, да се използват всички дадености...

 Какво е мястото на спорта във вашата програма?

- Аз обещавам, че на футболен клуб "Дунав" ще се помогне. Това го заявявам след разговори с г-н Божков, който лично пое  ангажимента отборът да се върне в "А" група. Недопустимо е такъв голям и грасив град като Русе да няма футболен отбор в елитната група.

Не искам да критикувам никого, по принцип съм позитивен човек, но когато нещо се прави, то трябва да е с необходимото качество- говоря основно за ремонтите, извършени по инфраструктурата в града.

Русе е хубав град, а всеки казва, че нещата тук не се случват, защо е така?

- Липсва дългосрочна стратегия за развитието на града. Не само на хартия, имам предвид. Ето, например- корабите акостират в Русе и туристите транзит през града отиват в Търново. А имаме какво да покажем, с какво да се гордеем....

   Но всъщност, каквото и да си говорим сега, необходимо е първо да се промени системата на управление.  Най-вече децентрализация на бюджета. В момента ако кметът на един град не е от партията на управляващите, няма никакъв шанс за успех. А това за Русе е нещо обичайно поне в последните 20 години.

Т.е., повече пари от данъци и налози да остават в града. Вземете например лизинговите автомобили- те са с постоянен адрес Русе, а фирмите- в София. И всичките данъци отиват в столицата. Става въпрос за милиони левове за годината. Данъците върху доходите на физическите лица- също. Цяла България зависи от София.

  Но за да може Общината правилно да работи, трябва да се мине през дигитализация, най-после да се появи е- правителство, да няма чиновнически субективизъм и убийствена бюрокрация. Едно ЕГН и лична карта трябва да са достатъчни за всякакви административни услуги.

    ... По различни причини около 2,1 млн. българи в момента работят и живеят зад граница. В същото време ние внасяме работници от Украйна и от Молдова. При добри условия за труд и нормален живот със сигурност поне 700 000 българи ще се завърнат, защото където и колкото да са добре, те се чувстват "дърво без корен"

.... Хората искат справедливост от една добре работеща съдебна система, спокойна и предвидима бизнес среда, без рекети и т.н.

   Нека дадем малко повече конкретика- с какво Стефан Стефанов ще бъде полезен за своите избиратели като един бъдещ народен представител.

-  Преди всичко с познанията и практиките като икономист, да се прилагат добрите практики и да се работи в услуга на гражданите. Партиите не трябва да обслужват интересите на политиците, а на избирателите.

   Повече от членуващите и подкрепящите ПП "Българско лято" са успели хора, докато по-голямата част от онези, които ни управляват, не са построили и една къщичка за птици. И обясняват кое как да стане, кое няма как да се случи... Ние ще покажем как да стане, как не може да се случи, знаем. Търсим и намираме решения, колкото и да са трудни.

   Много съществено- ние не мислим да стоим в парламента, да се пенсионираме на банките, вдигайки ръка или натискайки бутона, който са ни казали.

-Все пак, кое беше нещото, което те прати на предизборната борба този път?

Просто вярвам, че мога да бъда полезен на своите приятели, познати, на съгражданите си. Ще търся постоянен контакт, като вляза в парламента, с общината, с местната власт, за да се събират, да се обединяват хора с възможности, да се създават неправителствени организации, които да работят в подкрепа на гражданите. Централната власт е била и вероятно ще остане доста далече от реалните проблеми на хората.

    Време е всички да разберем, че трябва да си помагаме. Това е единственият път за едно по-динамично развитие. Крайно време е бизнесът да е равнопоставен и да работи в конкурентна среда. Сега най-големият работодател е държавата- ако не си с властта, няма бизнес. Това категорично трябва да се промени.

   На България и трябва основно туризъм и земеделие- имаме уникална природа... В ковид кризата ресторантьорският бизнес бе тотално забравен. Хората напускат бранша поради липса на сигурност.

  Какво все не се случва Русе да е добро място за инвеститорите?

- Вече споменах някои причини- децентрализация на бюджета и автономност на общините. Така те ще имат възможност за по-голяма инициатива, да предлага допълнители облекчени условия, без компромиси относно замърсяване на въздуха или други.

Не смяташ ли, че с темата "чист въздух" се преиграва от определени активисти и партийки?

- Да, определено. Всеки кандидат за кмет се кълне как щял да спре един крупен производител на авточасти. Общината може да бъде активна и трябва да се справя с битовото замърсяване, с ФПЧ и изгорелите газове. Другото се контролира от централната власт, а и то да е наред, е необходима воля. Трябва да отчетем, че живеем на територия, където има силно запрашаване. Виждам, че общината се стреми да подобри чистенето на града, но е необходимо да се полагат повече и по-големи грижи.

Какво може да обобщим в края на този разговор?

Трябва да имаме готовност да вложим очакваните от ЕС средства за възстановяване и развитие с по-добри условия за инвестиции.

  Смело мога да заявя, че със съдействието на г-н Васил Божков, и нашите контакти също, ще успеем и ще привлечем инвеститори, без да вдигаме данъците. Убеден съм, че при едно разумно и прозрачно управление държавата ни и ние може да живеем много по-добре.

   Вярвам наистина, че мога и ще бъда полезен на града и на русенци.

   Затова и призовавам всички- в неделя излезте и гласувайте. А ако гласувате с бюлетина № 15, предварително Ви благодаря! Няма да Ви подведа!

  

 

   

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама