Без клечки за уши, пластмасови прибори, сламки от днес

Без клечки за уши, пластмасови прибори, сламки от днес
Публикация   21:39     03 Юли, 2021 /     akcent.bg   /     1112

   От 3 юли вече са в сила новите изисквания за пластмасовите продукти за еднократна употреба, пише Капитал. Забранените за пускане на пазара от днес са клечките за уши, приборите за хранене, пластмасовите чинии, сламките, бъркалките, пръчиците за балони и съдовете за храна и напитки от експандиран полистирен - т.е. стиропор, както и оксо-разградимата пластмаса.

   Промяната се случва по линия на директива за намаляването на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда, приета през лятото на 2019 г., като разпоредбите й влизат в сила от днес.

   Новото законодателство, въпреки че засяга както производители, търговци на дребно и потребители е само малка и плаха стъпка в борбата с пластмасата, като очакванията и прогнозите са тя да расте и като производство и като потребление.

     Какво предвижда директивата

   Директива 904 е насочена срещу продуктите, "предназначени за използване само веднъж или за кратко време, преди да бъдат изхвърлени". Подходите са няколко: забрана на част от продуктите, опит за намаляване на други, промяна на изискванията по отношение на трети и информиране на потребителите за четвърти.

   По отношение на останалите кутии за храна за еднократна употреба, при които може да се консумира директно от съда или да се изнесат навън, както и чашите и техните капаци всяка държава ще трябва да изготви мерки за намаляване на потреблението им. Целта е да се обърне трендът на ръст на потреблението, като към 2026 г. трябва да има намаление на потреблението, измерено спрямо 2022 г.

   При пластмасовите бутилки до 3 литра има промяна на изискванията. Тези от тях, които са от полиетилентерефталат (бутилки от PET) от 2025 г. ще трябва да съдържат най-малко 25% рециклирана пластмаса, а от 2030 г. - минимум 30%. Изчислението ще е на база средна стойност за всички бутилки от PET, пуснати на пазара. Отделно ще трябва да се повиши и разделното им събиране. До 2025 г. 77% от бутилките трябва да бъдат събирани, а до 2029 г. - 90%. Друг голям проблем са капачките и капаците. Те ще трябва да остават прикрепени към съдовете по време на употребата на продукта и ще важи от 3 юли 2024 г.

   Видима, четлива и незаличима маркировка пък ще трябва да информира за начина на обезвреждане, наличието на пластмаси и вредите за околната среда от определени продукти: дамски превръзки и тампони, мокри кърпички, тютюневи изделия и филтри, чаши за напитки.

            Още и още пластмаса

   Опасност за пластмасата обаче няма. Изчисления показват, че от 50-те години насам е произведена над 8 млрд. тона пластмаса и само 30% от нея е все още в употреба. От останалите само 9% са рециклирани, 12% е изгорена в инсинератори, а 79% е на сметища или в природата. През 2019 г. производството на пластмаси възлиза на около 368 млн. тона в световен мащаб, а очакванията са за ръст на глобалния пазар на пластмасата от 523 млрд. долара през 2018 г. до над 750 млрд. долара през 2027 г. Прогнозите са до 2050 г. производството й да представлява една пета от световното потребление на петрол, като и "Лукойл Нефтохим Бургас" инвестира около 400 млн. долара в производство на полипропилен, като с нея продукция на местната рафинерия ще се увеличи от 80 хил. тона на 300 хил. тона. Едновременно с това рециклирането на пластмасата не се развива според очакванията през последните десетилетия. Към момента на фона на огромното производство (над 60 млн. тона на година за ЕС) индустрията използва повторно едва 5 млн. тона рециклирани полимери, като са необходими големи усилия за достигането на целите на Европейската комисия - 10 млн. тона полимери да се използват повторно към 2025 г.

   Темата как може да намалим пластмасовия си отпечатък на ниво индивид стои на дневен ред и продуктите за многократна употреба, които могат да заменят редица опаковки за еднократна дадоха силен тласък на нови производства и бизнеси.

Тагове : пластмаса ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha