Днес е : Сряда, 18 Май 2022

За кандидатите, за листите, за въздуха и за какво ли още не...

Публикация 27 Jun, 2021 / Румен НИКОЛАЕВ

Извънредни парламентарни избори 2021: Никой не може да ти даде това, което аз ще обещая

 Изборната надпревара е в разгара си. Или поне така трябва да бъде.

 Партийни агитки обикалят областта и се срещат с групички местни, предимно от третата възраст. На тях  хората основно завдават въпроси за здраве и за пенсии. А кандидатите за народни представители, т.е. хората, които искат гласа им, щедро обещават. И магистралата Русе- В. Търново отново е предизборна дъвка, докато други инфраструрни проекти в страната вече са факт.

  Странно изглежда фактът, че преференциите в партийните листи добива все по-голяма популярност. И е до голяма степен справедливо, предвид факта, че една все още много малка част финансират участието си със собствени средства. Друг е въпросът за какво ги харчат, но е нормално кандидатът да представлява определена група хора, да е успял в живота и да бъде пример.

  Преференциите обаче се оказват и разделителна черта в самите партийни листи. Реденето на повечето продължава да става централно, без да се взема предвид желанието на партийните активисти, а и на самите русенци. Несъгласието в подобни случаи е повече от видимо в последно време.

 Не е за пропускане да се отбележи и политическото номадство, което вече е взело сериозни размери. Стряскащо прескачане от партия в партия, безмислено пълнене на листите с "талаш", както биват наричани и хората, чието участие се свежда само до записване в листата. Всичко това изкривява политическата реалност и говори реално за незачитане както гласа на суверена, така и на партийните активисти. Вече има русенци, на които броят партии, в които са акостирали, са повече от имената на един арабски шейх. Да не говорим и за модната на тези избори линия да се преотстъпват хора, и от една партия или коалиция да отиват в тази на опонентите- нещо напълно неморално и нечестно пред суверена.

  Кандидатите в някои партийни листи бяха напълно подменени само за месец- в някои по тяхно желание, в други- заради партийна стратегия с неясен изборен резултат. За съжаление все повече се налага мнението, че очакваната ПРОМЯНА е преди всичко ПОДМЯНА, предвид старите муцуни, които бяха част от пътя, който ни доведе до тук.

 Тази ситуация позволи да се завърти отново темата за създаване на местна неправителствена структура. Мач, който вече в Русе се игра два пъти- единият беше "Северна лига", а другият- с проекта "Професионалисти за просперитет за Русе". И на двете краят е известен...

   Интересно е и какво предлагат кандидатите на народни представители. Освен традиционните теми за заплати, пенсии, образование, здравеопазване, в Русе е вървежна и темата за въздуха в града.

  В същото време обаче все повече политици са съгласни, че проблемът се преекспонира и далеч нещата не са толкова трагични, колкото някаква агитка в слаб местен политически формат я узурпира.

   Какво говорят обаче фактите. Няма вече средно образован човек в града, който да не знае, че замърсяването на въздуха е ПРОМИШЛЕНО и БИТОВО. Най-пикантен и често използван проблем е промишленото замърсяване...

  НО.....  Европейско проучване отрежда на красивия Русе, на малката Виена незавидното 299 място от 323 анкетирани градове. Като най-чистият БГ град Варна е с 40 места напред....

  Предстои обсъждане на ПРОГРАМА за въздуха над Русе и ще бъде интересно доколко кандидатите за народни представители ще участват в нея.

  И накрая- спестява се умишлено фактът, че реално ситуацията с промишленото замърсяване на града е такава поради липсата на норми за съдържание на отровните амини, както в българското, така и в европейското законодателство. Докато това не се случи, шансът всякакви видове замервания от станции на всеки километър ще са безпредметни.

   А и трябва някой открито да каже, че Русе не е бил и няма да стане Боровец, Велинград или Трявна... Това би било една честна позиция към избирателите.

  

  

Коментари

Маринов  
12:46:34 / 2021-06-28

Един бивш директор на едно от най-големите училища в Русе,заблуждавайки лидерите на партии,че ще им донесе много гласове,прескача от офис в офис и така седем партийни скока. Мои приятели от това училище ми казват,че бившият директор не е бил долюбван от колегите си и от родителите на учениците там,а бюлетините просто са дошли от друго място.Последното "пристанище" за "европееца" е доскоро управляваната ни партия.Солидна пенсия,солидна заплата като общински съветник,зам.директор на Русенската опе ра все източници,които работят за благото на "демократа"!

Свързани новини

Реклама

Реклама