Понеделник, 2 Октомври 2023

„Тренд”: Седем партии имат шанс за следващия парламент

 „Тренд”: Седем партии имат шанс за следващия парламент
Публикация   22:12     21 Апр, 2021 /     akcent.bg   /     590

47% от запитаните декларират, че ще упражнят правото си на глас на предстоящ

  Седем партии са с възможност за представителство в следващото Народно събрание. ГЕРБ увеличава дистанцията си спрямо БСП, достигайки близо 7% преднина.

   В проучването на „Тренд“, по поръчка на Nova Broadcasting Group, на финала на предизборната кампания, не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи спрямо предишните месеци. ГЕРБ остава първа политическа сила с 28,6% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори

   Отчита се увеличаваща се дистанция между първите две партии, дължаща се на лека ерозия в подкрепата за БСП (21,8%). Третото място се оспорва от „Има такъв народ“ и ДПС, получавайки съответно 12,6% и 12,4% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори. Симпатизантите на ДПС са по-силно мобилизирани и при евентуална по-ниска активност тяхната относителна тежест може да се окаже по-голяма от тази на „Има такъв народ“.

  Пета политическа сила остава Демократична България с 5,9% от заявилите, че ще гласуват. В рамките на кампанията се отчита лек ръст на „Изправи се! Мутри вън!“, достигайки 4,8% подкрепа. ВМРО (4,3%) е седмата партия, която е с реални възможности за представителство в следващото Народно събрание.

    Въпреки че се регистрира ръст в рамките на кампанията в стойностите на Патриотична коалиция „Воля-НФСБ“, резултатът им (3,2%) остава под парламентарната бариера.

  По-надолу в подредбата личат „Възраждане“ с 1,6%, АБВ с 1,1% и Републиканци за България с 1,1%.

  Сред заявилите, че ще упражнят правото си на глас, 15% все още се колебаят за кого ще гласуват на предстоящите избори, докато 85% са вече решили.

   47% от всички запитани декларират, че ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори, докато малко под една пета се колебаят. Усложнената епидемична обстановка вероятно ще има своето негативно влияние върху активността. Очакваната избирателна активност е между 2,5 милиона и 2,9 милиона души.

   Проучването е реализирано в периода между 26 и 30 март 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1005 души на възраст 18+. 

Тагове : избори , тренд ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha