Днес е : Събота, 19 Юни 2021
Парламентарни Избори 11.07.2021

Протест в Бяла срещу предложението за закриване на Районния съд

Публикация 09 Jun, 2021 / akcent.bg

Предложението според кмета Славов буди недоумение - старата сграда на съда е съборена, а се строи нова

 Снимка: БНТ

   Мълчалив протест и подписка организираха в Бяла срещу предложението на Висшия съдебен съвет за закриване на Районния съд в града и преобразуването му в териториално отделение.

   Кметът на Бяла Димитър Славов обясни, че на извънредна сесия Общинският съвет единодушно е решил да изпрати писмо до ВСС, до президента и премиера на България, както и до всички компетентни институции, с което се обявява против предложението.

Хората казват, че не са против съдебната реформа, стига тя да е съобразена с нуждите на населеното място.  Районният съд в Бяла обслужва четири от осемте общини в региона - Ценово, Борово, Бяла и Две могили. Славов обясни, че заедно с останалите си трима колеги също са изпратили писмо, с което възразяват срещу предложението на ВСС.

  Кметът каза още, че създаденият за запазване на Районния съд инициативен комитет вече е събрал близо 1000 подписа. Магистратите от Районния съд, служителите и съдия-изпълнителите също излязоха със становища, с които се обявяват против.

   По думите на Славов и на председателя на Районния съд Ивелина Бонева, предложението буди недоумение, тъй като старата сграда на съда е съборена, а се строи нова. Договорът е сключен между ВСС и фирма в началото на декември миналата година, а стойността му е около 3 млн. лева. Хората са притеснени, че строежът може да остане на кота нула, при условие, че делата ще се гледат в Русе.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама