Днес е : Събота, 19 Юни 2021
Парламентарни Избори 11.07.2021

Вълна от реакции заля мрежата след пенсионирането на професор Тодор Кантарджиев

Публикация 08 Jun, 2021 / akcent.bg

   Вълна от реакции заля мрежата след като професор Тодор Кантарджиев беше пенсиониран и освободен от поста директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той получи мощната подкрепа на хората, с които рамо до рамо се бориха с пандемията, на колеги, приятели и политици.

   В интервю пред известна медия лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарече пенсионирането на Кантарджиев наглост и реваншизъм и обеща да си го вземе при него. В гневната си реакция, Борисов изразява съжаление, че професорът е отстранен след регистрирането на листите на ГЕРБ и не може да бъде включен в тях.

  Бившият здравен министър Костадин Ангелов реагира на новината за пенсионирането с емоционален пост във фейсбук. По този повод той написа: „Проф. Кантарджиев е епоха. Голям мъж. Водач на отбора. Никога не се е крил отзад. Винаги се биеше отпред. Понякога сме имали различни мнения. Спорили сме, но винаги сме били отбор.  Ако някой обаче е решил да го пенсионира, да го беше направил с церемония и награда. Той заслужава поне това уважение!, допълва Костадин Ангелов.

  Бившият спортен министър Красен Кралев пък определи отстраняването на проффесора като недопустима проява на реваншизъм от страна на служебното правителство на Румен Радев.

   В позиция до медиите от ВМРО написаха: Долу ръцете от проф. Кантарджиев! Това е реваншизъм. Правото и моралът не са безусловни в медицината.

   Професор Кантарджиев получи и подкрепата на Корнелия Нинова. Отново във фейсбук лидерът на БСП написа: Уволненията на служебното правителство  не бива да са самоцелни. Хора с доказани професионални и морални качества не трябва да се сменят.

  От Българският лекарски съюз пък изпратиха позиция, в която пише, че са озадачени и изненадани от освобождаването на проф. Тодор Кантарджиев. Те определиха случилото се като особено огорчаващо.

  След пенсионорането на професора, неговите доскорошни подчинени излязоха на протест пред здравното министерство с искане да бъде върнат на поста. Те бяха приети от здравния министър Стойчо Кацаров, който изказа признателността на здравното ведомство за дългогодишното успешно ръководство на Националния център по заразни и паразитни болести и за професионализма му при управлението на COVID кризата.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама