Днес е : Събота, 19 Юни 2021
Парламентарни Избори 11.07.2021

С драга за 6,1 млн. лева АППД ще трасира фарватера на Дунава при два пъти по-голяма производителност от наетата до края на годината самоходка

Публикация 03 Jun, 2021 / akcent.bg

Специализираният плавателен съд "Янтра" ще заработи догодина, след като бъде окомплектован

   Посланикът на Нидерландия у нас Беа тен Тъшър кръсти в Русе новата драга "Янтра" на изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав"/ИАППД/. След няколко неуспешни опита накрая бе спазена традицията и бе разбита бутилка италианско шампанско в добра на плавателния съд.

  Специализираното плавателно средство за драгиране е построено от нидерландска фирма и е на стойност 6,1 млн. лева. То ще бъде използвано за поддържане на корабоплавателния път /фарватера/ в българския участък на реката.

   "За мен е голяма чест да бъда кръстница на "Янтра". За нас този прекрасен кораб е символ на нашето партньорство, което продължава. Към днешна дата това е най-модерното оборудване", каза посланикът.

   Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Нели Андреева обясни, че това е първият подобен специализиран кораб, който влиза в активите на ИАППД. По думите й от 2017 г. досега държавата е осигурила повече от 16 млн. лева за поддържане на корабоплавателния път в българския участък. С доставката на "Янтра" дейността ще бъде оптимизирана, а разходите ще намалеят. Според изп. директор на АРРД Павлин Цонев тя е с два пъти по-висока производителност от сега работещата, наета от частна фирма.   По думите на Цонев цената  за драгиране ще бъде поне два пъти по-ниска

   Новата  драга ще заработи от догодина. Тогава се очаква да пристигне цялото оборудване за извършването на корекциите на речното дъно в критичните участъци на Дунав. Доставката на плавателния съд е част от европроект на обща стойност 20,6 млн. лева. По него в коробастроителницата в Гюргево се строят още понтон, шалан и маневрен кораб.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама