Днес е : Неделя, 19 Септември 2021

Борисов: И стотинка не сме взели от Божков, кюлчета само в БНБ съм пипал, отсече водачът на ГЕРБ

Публикация 03 Jun, 2021 / akcent.bg

 Водачът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов направи първия си коментар за санкциите на САЩ срещу политика от ДПС Делян Пеевски и хазартния бос Васил Божков.

   "Ние винаги сме подкрепяли действията на всички евроатлантически държави по тема борба с корупцията. Няма да изброявам, но искам да напомня защо ме избраха - за главен секретар, за кмет на София и след това още десетки победи - това е заради борбата с престъпността и корупията", обяви Борисов.

   Само политика, никакъв бизнес

  "Аз моите отношения с Пеевски отдавна съм ги заявил и те са чисто политически, и те винаги са били свързани със смесените райони, където винаги сме подпомагали различни от ГЕРБ, като различните от ГЕРБ са кметове на ДПС. Нито имаме фирми, нито бизнес, нито каквото и да било", заяви шефът на ГЕРБ. По думите му двамата са се срещали за последен път преди 7-8 месеца - отново във връзка със средства, които неговото правителство е отпуснало за смесените райони. "Така както Христо Иванов и Йордан Цонев си гукаха, приемете, че и ние сме си говорили", язвително добави той пред журналистите.

   За укриващия се в Дубай бизнесмен Борисов отсече: "Никога не сме получили стотинка от лицето Божков. И всякакви спекулации за лидери и такова - те се знаят кои са." И за по-голяма убедителност се прекръсти пред камерите.

   Заедно с Вашингтон в борбата

   В подкрепа на своите твърдения той се върна към терористичния акт в Сарафово от 2013 г. "Тогава с президента Обама в  Белия дом начертахме плана за борба с тероризма", доволно си спомни Борисов. А за бившия президент Доналд Тръмп обяви, че обсъждали "всички геостратегически проекти и сме имали пълно съвпадение на общите интереси за България и Щатите, и всички наши съседи". "Винаги като партия сме поддържали възможно най-добри отношения с колегите от САЩ и затова подкрепяме мерките на тяхното финансово министерство и очакваме нашите правораздавателни органи да продължат на базата на разследванията в тази посока", продължи Борисов.

   Той призна вина единствено за зам.-министъра Александър Манолев, който също беше санкциониран. Но побърза да напомни, че Манолев е бил отстранен от поста му и от партията.

   Борисов разказа, че предния ден е имал среща с американския посланик Херо Мустафа. От думите му излезе, че партията му е била предварително осведомена за налагането на санкциите. "Дори няма намек - по-сърдечна, по-хубава, по-мила, по-работеща среща, те всичките ни са били такива. И ние от месеци работим по тези теми, които сега се опитват да ни ги пришият на нас. Ние знаехме какво ще се случва, защото по тези теми се работи", заяви Борисов. И намекна, че разкритията са свързани с неговото сътрудничество с американското правителство: "От месеци ние сме информирани и работим заедно."

   "Вчерашните събития са логично продължение на заявките на администрацията на Байдън да подпомага укрепването на демократичните институции в партньорските държави и да препятства корупционните практики, идващи от враждебни държави", разтълкува случилото се зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

   За Илко Желязков бившите управляващи обявиха, че са го уволнявали на два пъти. "Не забаравяйте, че ГЕРБ е опозиция и отнасяйте въпроси към длъжностните лица", заяви Борисов.

   "Аз кюлче, и пак да се прекръстя, защото съм много набожен човек, съм пипал само веднъж в живота си – бях в БНБ", раздразнено коментира той по-стария скандал със снимките в спалнята му.

        Отново на избори

   Водачът на ГЕРБ обърна очакванията, че няма да се кандидатира повече - съобщи, че ще се състезава в същите листи, в които участва и на предните избори на 4 април. Това бяха 25-и многомандатен район в София и в Пловдив град.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама