Днес е : Неделя, 19 Септември 2021

САЩ санкционираха Пеевски и Божков заради корупция

Публикация 02 Jun, 2021 / akcent.bg

.На петима българи е забранено да влизат в САЩ. Пеевски твърди, че е невинен и натопен

   Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на бизнесмена и бивш депутат Делян Пеевски, на хазартния бизнесмен Васил Божков и на заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

   Санкционирани са и дружествата, притежавани или контролирани от Пеевски, Божков и Желязков - общо 64 фирми и организации, стана ясно от официално съобщение на американското финансово министерство, разпространено от посолството на САЩ в София. Сред тях са „Евробет“, „Национална Лотария“, фондация „Тракия“ и партията „Българско лято“, свързани с Божков, и „ИНТРЪСТ“ и свързаните с нея фирми на Пеевски.

   Освен това Държавният департамент на САЩ обяви забрана за влизане в САЩ на Пеевски, Желязков и още трима бивши държавни служители - Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов.

   „Днешният акт препотвърждава нашия ангажимент в подкрепа на върховенството на закона и укрепването на демократичните институции в България“, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс в изявление. „Държавният департамент ще използва своите правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лиц

   „Съединените щати подкрепят всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията, настоявайки да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функции и демократичните институции на България“, каза директорът на Службата за контрол на чуждестранните активи към финансовото министерство на САЩ Андреа М. Гаки в изявление.

                Санкциите

    Мотивът за санкционирането на Пеевски, Божков и Желязков от американското финансово министерство е „тяхната значителна роля в корупцията в България“, а санкциите са наложени по американския закон „Магнитски“. Той е насочен срещу извършителите на тежки нарушения на човешките права и корупция в целия свят и предвижда блокиране на цялата собственост на нарушителите на територията на САЩ.

   „В резултат от днешната мярка се блокира цялата собственост и право на собственост и други собственически права, които се намират в Съединените американски щати или са във владението или под контрола на граждани на САЩ и постоянно пребиваващи в САЩ“, пише в изявлението на финансовото министерство на САЩ.

   Санкциите предвиждат също забрана за транзакции, пренос на стоки и услуги в полза на санкционираните, освен ако няма дадено от специална комисия изрично изключение.

   Мерките, наложени от страна на Държавния департамент на САЩ срещу Делян Пеевски, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов значат, че на тях и на най-близките членове на техните семейства е забранено да влизат в САЩ.

   Мотивът на Държавния департамент е участието на петимата в „сериозна корупция“. Санкциите са наложени съгласно Член 7031(c) от Закона за Държавния департамент.

--------------------------------------------------

     Часове след като стана ясно, че Министерството на финансите и Държавния департамент на САЩ налагат санкции на Делян Пеевски и още четирима души, бившият депутат Делян Пеевски изпрати отворено писмо до медиите. 

  Пеевски пише, че ще предприеме всички законови действия срещу този акт и го определи като недопустим и тенденциозен.

   Публикуваме отвореното писмо на Делян Пеевски:

   Във връзка с включването ми от страна на САЩ в санкционния списък заявявам, че считам подобен акт за абсолютно недопустим, тенденциозен и неотговарящ на духа и смисъла на този закон. Това е така, защото не съм извършил нищо, с което да съм накърнил международно признати човешки права, не съм държавен служител и не съм участвал в корупционни действия, като разпространените мотиви за наложените санкции не съдържат нито един верен факт.

   Същевременно съм наясно, че ангажираният значителен финансов и политически ресурс от страна на медиен олигарх и приватизатор, парадиращ с добрите си контакти, които използва срещу своите опоненти, е допринесъл за дискредитирането ми. Информация за това какво се готви, присъства отдавна в неговите медии и за мен случилото се днес не е изненада.

   Уведомил съм адвокатите ми в САЩ и ще предприема всички законови действия срещу този акт.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама