Вторник, 26 Септември 2023

Между разрухата и съзиданието- или как след разрухата нищо не следва

Между разрухата и съзиданието- или как след разрухата нищо не следва
Публикация   19:48     24 Апр, 2012 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     414

РДНСК ударно руши по крайбрежната зона- и след това- нищо

 

 

/снимки 1,2,3/ Регионалната дирекция на Национален строителен контрол- Русе ДНСК изпълни повеите на управляващите и след като прати тежка строителна техника на хотелски комплекс „Люляка” на Дунава миналата седмица, разруши басейните до комплекса.

 Известно време по-рано бе съборена вила, която по най- елементарните оценки  надхвърля 100 хиляди лева.

   Всичко това се случва във време, в което правителството се стреми да докаже две свои основни   политики- че ще се бори и ще съблюдава спазването на законите, и че ще работи по развитие на Крайбрежната зона на Дунава.

 

  Вероятно нямаше да има този текст, ако не бях запознат с времето и усилията на собственика на „Люляка” да узакони въпросните басейни. Това са едни пет години, за които в нормалните държави стават чудеса, а у нас- от чудесата- руини.

 Няма власт до миналата есен, включително и сегашната, която да не се е радвала на направеното и да са посрещани български и чуждестранни, държавни и правителствени гости. Басейните на брега на Дунава станаха традиционно предпочитано място за по-изискани русенци и от региона, жители на Гюргево, дори на Букурещ.

   Напразни останаха усилията на собственика на комплекса да бъде узаконено това съоръжение, каквото нито държавата, нито общината са направили, или пък възнамеряват да направят.

Нормалните гласове за извършеното нерегламентирано строителство виновните да бъдат санкционирани, но да не се руши нещо, след което не следва нищо съзидателно.

Приемането на необходимите закони вече 3 години не се случи. Но на други промени- като това да се нарушат европейски директиви за биодизела става експресно, и не в полза нито на държавата, нито на гражданите.

Една предприемаческа инициатива бе разрушена и  унищожена, в очакване на един текст, който със сигурност може да бъде приет за няколко минути.

Развитието на Крайбрежната зона явно няма да е приоритет и през този мандат на местната власт.    Защото пари няма, а и инициативата нещата да се случват засега я няма. Или не се афишира.

Може и да съм пристрастен в случая, но когато виждаме, че нищо не се случва и все повече няма да се случи, вместо да се помага на добрите инициативи, то се действа така, че никой дори да не помисли за инвестиции.

   Не става въпрос да се подкрепят или насърчават действия, свързани с нарушаване на законите. Но и да не се извършват актове като този, който среща неодобрение дори сред привържениците на властта и справедливостта.

   Жалкото и в този случай е, че всичко това се случва след хиляди коментарии, но не се чу позиция нито в Об. съвет, нито от пресконференция на която и да е политическа сила, нито на едно гражданско сдружение, нито на една професионална организация.

   Единствено чужденците, гости на Русе и посетили „Люляка”, се чудят и се маят що за държавна политика е това.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha