Днес е : Събота, 19 Юни 2021
Парламентарни Избори 11.07.2021

КафЕко– топлина с аромат на кафе

Публикация 31 May, 2021 / akcent.bg

    Представяме ви отбор КафЕко-  Александра Василева, Бояна Карапасева, Миряна Иванова и Ния Неделчева. Четири момичета, събрани от една кауза. Ученики са в11 клас на Математическа гимназия “Баба Тонка”, Русе и почти на шега преди няколко месеца решават да започнат работа по проект свързан с опазване на околната среда. Така от една на пръв поглед, несериозна идея се изгражда един завършен проект: еко трупчета за отопление от утайка на кафе.

    Идеята на компаниятае да оползотворят утайката от кафе и я използват за отопление. Утайката ще се събира от всички места, където се консумира кафе: от домакинствата, малките квартални заведения до големите вериги за бързо хранене. Чрез специални контейнери и изграждане на събирателна схема суровината ще се транспортира до бъдещия завод за производство на брикети.По подобен начин ще се събира и другия компонент: дървесни отпадъци. Всяка дейност в дърводелската работилница произвежда дървени стърготини. Те могат да бъдат събирани в торбички( чували), които да се събират и използват.

   За момента момичетата са се спрели на производството на брикети. Те представляват привлекателна алтернатива на широко използваните пелетите. Имат много предимства, като едно от основните е при изграждането на производствените мощности и размера на инвестицията, която се изисква. Брикетите могат да се произвеждат на механични преси и оперативните разходи като труд, електричество на тон са по-ниски. Освен това цялостната инвестиция е по-малка в сравнение с инвестиция в производство на пелети. А що се отнася за разходите за транспорт, товарене и разтоварване, както и разходите за съхранение на произведената продукция, то те са приблизително еднакви;

  

   Отборът се класира за финала на международно състезание „Социални иноватори“, което се проведе на 14 май 2021 г. и спечели в мастърклас „Бъдещето на отпадъците“ с проекта си за създаване на еко капсули за отопление от кафе и друг остатъчен материал.  Момичетата спечелиха 10 000 лв. – финансова подкрепа за създаването на прототип. В рамките на една седмица в София Тех Парк имаха лекции по финанси, маркетинг, технологии за привличане на инвеститори, както и посещения в лаборатории и бизнес централи.В мастъркласа участваха ученици и студенти на възраст между 15 и 25 години с интереси в сферата на иновациите, технологиите, природните науки и опазването на околната среда.

   На 1 юни се изправят пред още едно предизвикателство : финал на програма "Учебна компания" на Джуниър Ачийвмънт. Това е истинска възможност да станат част бъдещите предприемачи на България.

Коментари

Гинка Рачева  
12:14:57 / 2021-06-01

Успех!

Реклама

Реклама