42 млн. евро е заложила групата Булмаркет за две години в няколко проекта

42 млн. евро е заложила групата Булмаркет за две години в няколко проекта
Публикация   28 Май, 2021   /     akcent.bg   /     2334

Компанията се е насочила към придобиване на "екологично социално управление - ESG", което ще я направи първата в страната зелена компания

    "Булмаркет" е заложила в инвестиционната си програма за 2020-2022 г. 42 млн. евро за развитие на фирмите от групата.
Повече от 17 млн. евро са за производството на биогорива. Над 8 млн. евро са за закупуване на нови локомотиви, като  първият български частен железопътен превозвач вече има 33 машини. Това съобщи днес на пресконференция финансовият директор Александър Цвятков.


   Предвидени са средства за развитието на търговията с минерални горива, а над 9 млн. евро ще бъдат инвестициите за превръщането на бившия локомотивен и вагонен завод в Русе в индустриален парк.
   "Булмаркет", която отбелязва 25 години от създаването си, се е насочила и към т. нар. "екологично социално управление - ESG". Това е стратегия на устойчиво инвестиране, което обвързва три основни стълба - "екология", "социална ангажираност" и "корпоративно управление".

   Компанията "Астра Биоплант", която е част от групата на "Булмаркет" в Русе, ще разшири производството си на биодизел от "ново поколение". Това съобщи генералният мениджър на "Булмаркет" Станко Станков, представяйки и новата структура на компанията.

   Изготвен е проект, като предстои изграждането на завод за предварителна обработка на използвани масла от кухни с капацитет 165 000 тона годишно. Стойността на инвестицията е около 12 млн. лева.
Управителят на "Астра Биоплант" инж. Димитър Минчев обясни, че производството на биогориво от "ново поколение" е предизвикателство.

   "Но това е трудност, която ние си търсим, за да вървим напред", каза Минчев.
Използвани масла от кухни ще се доставят предимно от Азия, тъй като в Европа няма достатъчно количество. За целта се обмисля и наемането на склад в Китай, където суровината да се подготвя за транспортирането му към България.
   Минчев обясни, че биодизелът от "първо поколение" се произвежда от преработката на рапица и слънчоглед.
"За производството на литър от този вид гориво са нужни около два килограма рапица или слънчоглед", каза управителят на компанията.

   Първият завод на "Астра Биоплант" е открит през 2009 година. Компанията произвежда вече 300 000 тона биодизел годишно, а през тази година количеството ще се увеличи на 360 000 тона.

   Търговският директор на дружеството Деян Станков информира, че за миналата година "Астра Биоплант" е на пето място по продажби на биодизел в Европа.

  По думите на Димитър Минчев биогоривата от "ново поколение" дават до 40 процента повече спестени въглеродни емисии спрямо тези от "първо поколение".

   Той даде пример, че за производството на единица рапица има генерирани въглеродни емисии за посев, прибиране и преработка до масло, докато при отпадъчните масла, които са даденост, такива няма.

  "Целта е да захраним 65 процента от производството си на биодизел с остатъчни/отпадъчни маслени фракции и да произвеждаме биодизел от "ново поколение", каза Минчев.

   Компанията е и единствен производител на фармацевтичен глицерин в България и в региона. Капацитетът е 10 000 тона годишно, като до края на годината ще бъде изградено производство за още 15 000 тона.
 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha