Днес е : Събота, 24 Юли 2021

Градският транспорт в Русе ще стане изцяло общински

Публикация 20 May, 2021 / akcent.bg

   Техническото състояние и амортизацията на автобусите е една от основните причини Общинският съвет да приеме единодушно днес предложението градският транспорт в Русе да стане изцяло общински.

   Темата с преминаването на градския транспорт изцяло към общината беше сред най-коментираните през последните седмици в отделните комисии. С нея и започна 22-ото заседание на Общински съвет – Русе, което се провежда присъствено след онлайн заседанията по време на COVID пандемията.

   „Най-доброто решение за русенци и гостите на града е превозвачът да бъде един“ беше категоричен заместник-кметът Димитър Недев. Той разясни, че в Русе ще има нови превозни средства и че това ще помогне за постигането на по-добър социален ефект върху жителите на града.

   Проблем се оказва необходимостта от изграждане на ново депо, което по думите на Недев ще струва около 20 млн. лева. Затова ще се търси външно финансиране.

   Към момента Общински градски транспорт притежава 36 тролейбуса, с които извършва превоз, като в края на тази година 10 от тях ще излязат от употреба. В момента тече обществена поръчка за доставка на 20 броя употребявани тролейбуси. Очаква се те заедно със съществуващите вече тролейбуси и новите, които ще пристигнат през 2023 г., да задоволят необходимостта от промени в предлаганите градски транспортни услуги.

   Така Община Русе ще постигне 95% ефективност на градския транспорт, категоричен беше Недев. Първият електробус ще пристигне в Русе още в края на тази седмица, а останалите 19 ще бъдат доставяни поетапно всяка следваща седмица.

   За първите три месеца на тази година  частните превозвачи, обслужващи линии за обществен транспорт в Русе са отчели 140 000 лв. загуби, обяви от трибуната общинският съветник Смилов /АБВ/.

 

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама