Вторник, 26 Септември 2023

Д-р Траян Райчинов от СБАЛК „Медика Кор“: Високото кръвно налягане е често срещано състояние, което много често се и пренебрегва!

Д-р Траян Райчинов от СБАЛК „Медика Кор“: Високото кръвно налягане е често срещано състояние, което много често се и пренебрегва!
Публикация   13:54     17 Май, 2021 /     akcent.bg   /     1373

   На 17 май всяка година отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Той е от онези дни,  които имат за цел да заострят вниманието върху конкретен проблем и да повишават обществената информираност за него.  За съжаление, артериалната хипертония (АХ) е едно от най-широко разпространените заболявания. Според различни данни от нея страдат между 35 и 45% от населението над 18-годишна възраст, като при хората на възраст над 60 години процентът на разпространение на болестта достига повече от 60%.

   „Високото кръвно налягане е често срещано състояние, което много често се и пренебрегва“ – посочва кардиологът от СБАЛК „Медика Кор“ д-р Траян Райчинов.Причината за подценяването на проблема е, че човек може да привикне към хронично завишеното артериално налягане (АН), да неглижира негативнитесимптоми и да игнорира наличието на заболяването дълго време.Като общо правило, за високо налягане се смятат стойности от 140/90 mmHg нагоре. Идеалното кръвно налягане варира между 90/60 и 120/80 mmHg.Често срещани симптоми при високи стойности на АН са: главоболие, замайване, задъхване, сърцебиене, замъглено зрение, кръвотечение от носа и повръщане.

   Специалистът посочва, че при хронично завишено кръвно налягане увреждането на кръвоносните съдове и сърцето са налице, дори да липсват симптоми. Постоянната хипертония е един от рисковите фактори за инсулти, инфаркти, сърдечна недостатъчност и артериална аневризма, както и основна причина за хронична бъбречна недостатъчност.

    Ето защо е силно препоръчително  хората редовно да  проверяват кръвното си налягане – в домашни условия или при лекар. Това ще помогне за подобряване на здравословното им състояние и предпазване от усложнения. Особено предпазливи трябва да бъдат тези, които са изложени на основните рискови фактори за развитие на хипертония, а те са: напредване на възрастта, наследствена предразположеност, хронично завишен натриев прием (готварска сол), липса на движение, затлъстяване, злоупотреба с алкохол и тютюнопушене.

Кардиологът споделя, че ако състоянието не е много сериозно и се хване на време, високото кръвно налягане лесно може да се подобри с известни промени в ежедневието и навиците. Част от тях са здравословното хранене, което включва богати на витамини плодове, пълни с фибри зеленчуци, пълнозърнести храни, млечни продукти с нисък процент мазнини, премахване на полуфабрикатите от дневното меню, както и ограничаването на солта.

   Той посочва,  че редовната физическа активност подобрява, наред с всичко останало, и работата на сърдечно-съдовата система. Отказа от тютюнопушенето, набавянето на достатъчно сън и вземането на мерки за ограничаване на стреса могат да намалят значително риска от високо АН и да повишат качеството на живот.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha