Днес е : Неделя, 19 Септември 2021

ГЕРБ за уволненията: вещае дългова спирала, Божков бил коалиционен партньор

Публикация 14 May, 2021 / akcent.bg

Ананиев разказа как Радев искал от него да махне шефовете на НАП и митниците. Новият титуляр на данъчните бил известен само от "Аз - жената"

Апокалиптична картина, която минава през по-малко приходи в хазната и завършва с разклащане на позициите ни за приемане на еврото, описаха днес от ГЕРБ. Поводът - уволнените от служебното правителство директори на НАП и Агенция "Митници" и замяната им с нови. От бившата управляваща партия направиха и многократни намеци, че новият шеф на данъчните Румен Спецов има връзка с Васил Божков, наречен от тях "видният коалиционен партньор в това правителство".

Това се случи на специално свикана за целта пресконференция, в която участваха Томислав Дончев, Кирил Ананиев, Тома Биков и Александър Иванов. Говори основно Ананиев, но не само в качеството си на финансов министър в бившия вече кабинет, а и като служебен министър със същия ресор, в миналото правителство, назначено от Румен Радев.

   "Категорично искам да заявя, че съм силно притеснен от това, което се случва през последните 48 часа от управлението на служебния кабинет. Бях министър в първия служебен кабинет на Радев и много добре знам какви са основните му функции – да организира безпристрастни и честни избори и на второ място - да преведе страната в този период без сътресения като осигури нормалното функциониране на публичния сектор.

   Вместо това, без анализ и експертиза, бяха политически уволнени ръководители на възлови агенции като НАП и „Митници“, а това е кръвоносната система на финасовия сектор. Тези съкращения доведоха до огромно напрежение в агенциите и няма да ви лъжа, това може да доведе до рязко спадане на приходите", започна Ананиев.

                Личен опит

   А после реши да сподели личния си опит като служебен министър:

   "На мен Радев ми постави две основни задачи – първата беше незабавно да уволня изпълнителните директори на НАП и „Митници“. Моят отговор беше категоричен – първо ще уволните мен, а после ако искате тях".

   Второто – искаше да увелича бюджета на Министерство на отбраната с 300 милиона лева, без никакви финансови източници.

   Кажете сега - това правилна политика ли е, за да ни се говори сега, че нямало финансова стабилност."

   После, в отговор на журналистически въпроси Ананиев допълни, че тази тема била поставена дни преди конституирането на служебния кабинет и траела по време на целия му живот. Той обаче "сигурно достатъчно добре защитил колегите", защото така и не били освободени. А имало ли е свидетели на тези му разговори с Радев? - "Той е достатъчно добре политически организиран, за да няма свидетели на този разговор".

   Ексминистърът твърди и че не за първи път проговарял по темата, казвал го бил и друг път, за което няма спомен в публичното пространство. На помощ се притече Биков. "Досега не са правени такива промени, по какъв повод да го каже? А новият министър при първото обаждане веднага е изпълнил нареждането на командира".

   Припомняме, че едно от първите кадрови решения през 2014 г. служебният министър на финансите Румен Порожанов (служебно правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев) е именно шефа на агенция "Митници". Тогава начело е назначеният днес отново на поста Павел Томов, който е отстранен и поста заема Ваньо Танов. 

                Апокалипсис

   По-важното, което искаше да опише Ананиев обаче бе за резултата от такива сътресения в приходната администрация.

   "В момента всички искат и харесват нашите социално-икономически мерки. Има желание да се продължат мерките 50 лв., 60/40, 80/20. При положение, че има срив в приходите, аз не зная как ще бъдат осигурени необходимите средства.

   "Трябва да се тегли нов дълг, влизаме в дългова спирала, отиваме към много по-висок дефицит, тогава ще трябва да се замислим отговаряме ли на критериите от Маастрихт за приемане на еврото", прогнозира Ананиев евентуалните последствия от евентуаления спад на приходите след кадровите рокади.

Биков пък се фокусира върху личността на новия директор на НАП, който както е известно, е и културист. Във фокуса му бе и да се направи внушение за връзка между служебния кабинет, Спецов и бизнесмена с 18 обвинения у нас - Васил Божков, който замина за Дубай преди готвения му арест. И който се яви на избори с партия БНО и взе 2,95% от гласовете.

   "С какво смяната на шефа на НАП и на митниците ще спомогне с честността на вота?", започна Биков.

   И попита още:

   "Бил ли е новият шеф на НАП през последните години в Дубай, не бил ли е – живял ли е там? Кой вкара в МВР учредителка на партията на Божков? Защо е уволнен свидетелят срещу президентския съветник Пламен Узунов? Как може това да са първите неща, които да направи новият минстър. Това сигурно са най-големите проблеми в МВР. Очевидно има нов коалиционен партньор там и той на предните избори взе 3 процента, сега може и още повече..."

   Как е стигнал новият шеф на НАП до президента, при положение, че единственото, което се открива за него е едно интервю в „Аз - жената“ на тема хранителния режим?"

   А после Биков постави още един въпрос - дали Спецов е минал през проверките на ДАНС, в т. ч. за дейността му в чужбина, които се изискват за поста - след като е назначен така скоростно - кога е станало това.

   "Кой ще носи отговорност за "Аз - жената"? - продължи Биков.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама