Днес е : Неделя, 9 Май 2021

На Гергьовден ще имаме служебен кабинет, предсрочните избори ще са на 4 юли

Публикация 02 May, 2021 / akcent.bg

   На 5 май Нинова, в изпълнение решението на НС на БСП, ще върне мандата с мотива, че няма необходимата подкрепа в този парламент.. С това конституционната процедура се изчерпва и мандатът на 45-ото Народно събрание приключва.

   След  единственото възможно решение на Националния съвет на БСП да върне веднага мандата, животът на 45-ото Народно събрание  приключи.

   Неговият последен работен ден бе на велики четвъртък, когато малко преди полунощ успя да гласува изключиттелно спорни промени в Изборния кодекс.

   Както президентът Радев вече обяви, на 5 май в 11.30 часа той ще покани лидера на третата политическа сила Корнелия Нинова, за да ѝ връчи проучвателен мандат за съставяне на кабинет. В същия миг Нинова, в изпълнение решението на НС на БСП, ще върне мандата с мотива, че няма необходимата подкрепа в този парламент.."Имаме позиция от трите нови партии в парламента, че няма да подкрепят БСП. Трите партии показаха липса на култура за политически диалог. Всеки е срещу всеки, не успяха да избягат от егото си и да се обединим", заяви днес Нинова.

   С това конституционната процедура се изчерпва и мандатът на 45-ото Народно събрание приключва.

   В същия ден държавният глава трябва да издаде два указа.

   Единият е за разпускане на парламента и за насрочванне датата на предсрочните парламентарни избори. Конституцията изрично упоменава, че в този случай изборите не могат да бъдат по-късно от 5 юли, заяви за Епицентър.бг бившият конституционен съдия Георги Марков. Конституцията казва: "Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното".

   Така последната възможна дата за предсрочния вот е 4 юли.

   Вторият указ на Радев трябва да бъде за назначаване на служебен кабинет. Това пък означава, че на Гергьовден България ще осъмне с ново правителство и нов премиер.

  "При връщане на мандата - ние ще дадем шанс на президента Румен Радев да състави служебен кабинет, съставен от честни и почтени хора", подчерта Нинова на пресконференция днес след решението на НС на БСП.

   Източник: Епицентър

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама