Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Мария Бакалова остана с номинация в Нощта на оскарите

Публикация 26 Apr, 2021 / akcent.bg

   Нощ на наградите оскар, каквато никога не е имало. За 93-и път Академията за кино изкуства на САЩ връчва най-прочутите отличия в света на киното на церемония, необичайна заради пандемията. Тя се провежда на открито в стила на градина на нощен клуб.

    Няма маски, но го няма и прочутият светски блясък на това събитие. В церемонията са пестени обичайните пищни сценични музикални изпълнения, но пък има необичайно дълги речи от победителите.

   Нямаше го емблематичният встъпителен монолог на водещия. Изпълненията на петте номинирани песни са записани предварително и бяха излъчени в двучасовото шоу преди да започне церемонията.

 Събитието бе в бална зала, декорирана в стила на кабаре в железопътна гара от XIX век в центъра на Лос Анджелис.

   Ето основните победители:

   Най-добър филм - "Земя на номади" (Nomadland)   Историята за обикаляща из американския Запад общност от хора, живеещи в каравани във времената на Голямата депресия, се оказа доминиращото заглавие сред големите награди тази вечер в Холивуд.

   Филмът се основава на документална книга от 2017 г. на Джесика Брудър и включва в поддържащи роли американци, които днес водят същия начин на живот.

   Най-добър актьор - Антъни Хопкинс (Бащата, The Father)   Сър Антъни Хопкинс влиза в историята като най-възрастният, отличен с награда за най-добър актьор.Мнозина мислеха, че тя ще отиде при покойния Чад Боузмън, но и играта на 83-годишния актьор от Уелс в "Баща" също спечели много адмирации.  Хопкинс не присъства на церемонията и златната статуетка бе приета от негово име от Хоакин Финикс.

   Най-добра актриса - Франсис Макдорманд ("Земя на номади")

   Най-добър режисьор - Клоуи Жао ("Земя на номади")   За пръв път азиатка печели оскар за най-добър режисьор - Клоуи Жао, която е родена в Китай, стана и едва втората жена в историята, отличена с тази награда. На 39 години с "Земя на номади" (Nomadland) тя повтори успеха на Катрин Бигалоу с "Войната е опиат" (The Hurt Locker, 2008).

   Снимането беше "откачено пътуване, което се случва веднъж в живота", сподели Жао, която стана и първата цветнокожа жена с такъв оскар.

   Най-добър актьор в поддържаща роля - Даниел Калууя ("Юда и черния месия")

   Най-добра актриса в поддържаща роля - Юн Ю-джун ("Минари")  Южнокорейката Юн Ю-джин е актрисата с награда за най-добра поддържаща роля в "Минари". Мария Бакалова, която бе номинирана за такъв оскар, остава в историята като първата българска актриса, удостоена от Академията с такова внимание за играта си в "Борат 2".

   На 73 години Ю-джин стана първата представителка на актьорската гилдия на своята страна и първата южннокорейка с оскар.

   Най-добър оригинален сценарий - "Обещаваща млада жена" (Promising Young Woman)

   Най-добър адаптиран сценарий - "Бащата" (The Father)

   Най-добър анимационен филм - "Душа" (Soul)

   Най-добър документален филм - "Моят учител октопод" (My Octopus Teacher)

   Най-добър чуждестранен филм - "Още един път" (Another Round, Дания)

   Най-добра песен - Fight for You (Юда и черния месия)

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама