Днес е : Събота, 4 Февруари 2023

Всички индустриални свинекомплекси в България вече могат свободно да изнасят свинско месо за ЕС

Публикация 25 Apr, 2021 / akcent.bg

Облекчението е и за общините Сливо поле, Бяла, Русе, Ветово, Иваново, Борово и Ценово (област Русе)

   Всички индустриални свинекомплекси в Република България вече могат свободно да търгуват месото, произведено в местни ферми и на европейския пазар, освен на българския, съобщи днес Българската агенция по безопасност на храните..

   Европейската комисия (ЕК) облекчава ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо от 20 общини в 9 области в България, в които са разположени едни от най-големите свинеферми в държавата. Разхлабването на рестрикциите в регионите, в които са били обявени огнища на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) при домашни свине стана възможно след многократно настояване от страна на БАБХ пред ЕК.

   Базирайки се на високите резултати в борбата със заболяването при домашни свине през 2019 и 2020 година, оценени положително при одитите, извършени от ЕК, БАБХ защити пред комисията становището си, че принципите на досега действащата регионализация не следва повече да се прилагат за засегнатите области в България.

   Разхлабването на ограниченията за производителите в страната е второ в рамките на месец. През март т.г. ЕК понижи рестрикциите в пет области (Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София) и община Аксаково в област Варна.

  На втори етап облекчението влиза в сила за общините Силистра и Стоилово (област Силистра); общините Сливо поле, Бяла, Русе, Ветово, Иваново, Борово и Ценово (област Русе); община Свищов (област Велико Търново), общините Плевен и Левски (област Плевен); общините Попово и Търговище (област Търговище); Шумен, Каспичан и Никола Козлево (област Шумен); община Сливен (област Сливен); община Видин (област Видин) и община Вълчи дол в област Варна.

   Новината е добре, но безмислено закъсняла, така коментира облекчението, идващо от ЕК изп. директор на Свинекомплекс Голямо Враново Вихрен Димитров пред Акцент.БГ. Но, както се казва, справедливостта възтържествува, макар и доста късно. Ограничението, което остана за свинефермите между Данава и Стара планина и сега отпада, той определи като безмислица.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама