Събота, 23 Септември 2023

В навечерието на Цветница: Вазата в Парка облича нова, флорална премяна

В навечерието на Цветница: Вазата в Парка  облича  нова, флорална премяна
Публикация   12:49     24 Апр, 2021 /     текст и снимки- Румен НИКОЛАЕВ   /     2016

  Случайно или не, в навечерието на Цветница започна зацветяването на емблематичната за Русе Ваза в Парка на младежта. 

 Доскоро тя бе  единствената представителка на т.н. вертикално озеленяване в страната. Вече има и в Разград и в Троян /стомна/, но са по- малки.

  Вазата е създадена  преди 65 години от Македончев, който вижда подобни цветни творения в Букурещ, но и там са били по-малки по размер. По това време е построен и Домът на културата /сега зала Филхармония"/, разказва ланшафтния архитект Росица Върбанова.

   Той предлага и се изгражда ваза с височина 3.50 м. През 70-те години на миналия век при авария Вазата потъва с 50 см. Общото и тегло е около 20 тона, каза арх. Върбанова и е извадена с кран донякъде /в момента височината и е 3.20 м./  В  най-широката ѝ част обиколката ѝ достига 7м.

   Идейният проект се изготвя от техническия ръководител, и тази година от арх. Върбанова. Творческият замисъл този път е Вазата да бъде флорална- задължитело е да има вертикални мотиви, които да я издължават. Тяхното предназначение е по-едрите фигури да изпъкнат.

  Реализацията зависи от качеството на цветовия материал, защото невинаги очакването съвпада с крайния резултат.

   В момента се влагат 4 вида цветя- алтернантера /зелена и червена/, копривка, цинерария и кани на върха на вазата.

   Тази година броят на цветята, които ще се засаждат, е около 30 000.  Това извършват 10 работници от ДЗЗД Паркстрой, който включва фирмите "Вектор" и "Инфробулбак".

   Подготовката включва замазка от конска тор, слама, жълта пръст и малко тор. Изборът на растенията е продикутван от това да са декоративни и с листата си, килимни, които периодично се подстригват.

   Разсадът се приготвя от ОП "Паркстрой" по поръчка, направена още през м. декември.

   Стремежът е всяка година Вазата да има различна визия, тъй като тя е любимо място за снимки на абитуриенти, сключване на брак, на срещи на випуски и др. тържествени моменти.

    На 4 години се обновява конструкцията, като се подменя и почвата.

  Миналата година беше народен чипровски мотив, везмо около ризите, символизиращ род, народ, родина.

  Ландштен архитект Росица Върбанова е с 33 годишен стаж като озеленител. От 8 години без прекъсване твори визията на Вазата в Парка на младежта.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha