Днес е : Неделя, 9 Май 2021

Слави Трифонов връща мандата? Все по-вероятно...

Публикация 15 Apr, 2021 / akcent.bg

„Има такъв народ“ не преговаря с никого, само по ниските партийни етажи се водят „разговори“

Ще върне ли Слави Трифонов мандата, когато „Има такъв народ“ го получи като втора политическа сила от президента Румен Радев? Това изглежда все по-вероятно...

   Индикация за това е, че до момента формацията на шоумена не води официални преговори с никоя от останалите политически сили в парламента.

   Трифонов нито търси евентуална подкрепа за правителство, нито предлага възможни постове в него на бъдещите си партньори, нито обсъжда какво „ще му струва“ подкрепата на ГЕРБ, БСП или ДПС.

  „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“ имат общо 92-ма народни представители и няма как правителство, съставено от трите сили и излъчено от хората на Трифонов, да мине в пленарната зала без помощ от някоя от партиите на статуквото.

   През последните дни Николай Хаджигенов и Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън“ обявиха, че се срещат с представители на „Има такъв народ“, но макар и двамата много уверено да обясняват как точно трябва да бъде формирано правителството, все пак не пропускат да уточнят, че става дума за неофициални контакти, които освен това не се наричат „преговори“, а „разговори“. Останалата част от „Изправи се! Мутри вън“ в лицето на Мая Манолова и Татяна Дончева е доста по-уклончива по отношение на възможната подкрепа от ГЕРБ, БСП и ДПС за някакво правителство в този парламент.

   Преговори не се водят, потвърдиха и от другите централи. Според един от източниците ни комуникацията между неговата партия и тази на Трифонов била „изключително семпла и несериозна“. От „Има такъв народ“ наистина се съгласили на „разговор“, но в никакъв случай между ръководствата, а по-скоро с експерти от т.нар. втори ешелон. Тъй като обаче подобна комуникация била сметната за безсмислена, след като в нея не участват лидерите, и тя била прекратена.

   Разбира се, една от възможните причини би могла да е здравословното състояние на Трифонов, който се лекува от COVID-19, но то едва ли е причина заместниците му да не могат да преговарят, ако „Има такъв народ“ се готви до месец да поеме властта. От друга страна правят впечатление и уклончивите постове, с които Трифонов контактува с избирателите си чрез фейсбук – без никакви обещания, дори намек за намеренията му и с безличните „оценяваме доверието“ и „има много ясна законова процедура, упомената в Конституцията, и ние съвсем логично я спазваме и вървим по нея“.

   Не бива да се пропуска и реакцията на президента Румен Радев, който възможно най-бързо свика новия парламент и обяви, че по никакъв начин няма да бави конституционната процедура. При положение, че държавният глава вече получи публично подкрепа за втория си мандат от „Има такъв народ“, той вероятно би могъл да бъде много „толерантен“ и да осигури максимално възможното време на Трифонов да проведе преговори за съставяне на кабинет преди да му връчи мандата. Което очевидно до момента Радев не прави.

   А и няма причина да смятаме, че държавният глава не предпочита да назначи служебно правителство, което да организира предсрочни избори.

   Отиваме на предсрочни избори, Слави очевидно очаква след тях да концентрира повече власт, за да има по-голяма независимост при съставянето на кабинет, казват източниците ни. И прогнозират, че вероятно в ядрото на следващото правителство ще бъдат „Има такъв народ“ и „Демократична България“, доколкото не се знае дали вече разклатената от вътрешни проблеми „Изправи се! Мутри вън“ няма да остане извън парламента при следващ вот. Според информацията, Трифонов разчитал на това, че избирателите, които досега са се съмнявали, че след 11 години ГЕРБ може да бъде изхвърлена от властта, сега са придобили известна увереност и при втория опит дори конформистите, ще се изкушат да гласуват срещу Бойко Борисов.

   Представителите на ГЕРБ обаче разчитат на по-добра мобилизация при предсрочен вот, като се надяват, че част от избирателите им ще се върнат, разочаровани от липсата на действия на Слави Трифонов в 45-ия парламент.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама