Днес е : Неделя, 9 Май 2021

Декларацията на “Демократична България”, направена от Христо Иванов пред новия парламент

Публикация 15 Apr, 2021 / akcent.bg

    “Изборите приключиха и откриваме едно народно събрание, над което тегне въпросът дали изобщо ще го бъде. Откриваме го, и аз много се радвам, в неговата естествена сграда, в неговия истински дом. Спомням си как при встъпването си в длъжност президентът Петър Стоянов беше казал, че парламентаризмът, цитирам по памет, не се състои от вар и тухли, а се състои от съгласие.

   Днеска много се говорѝ за съгласие, за обединение, за единение, за заедност. Но парламентаризмът се оказва, че се състои и от вар, и от тухли. Тази сграда не е просто символ. Тази сграда е материализация на това да има прозрачен парламентаризъм в България, да има отворен парламентаризъм в България, да има традиция, която ни свързва с най-добрите примери за граждански кураж, за отстояване на ценности. Тук е мястото на българския парламент и това, че ние се върнахме тук от Партийния дом, е много добър знак, макар че това, което ни предстои е много сложно.

   Искам да кажа, че се говорѝ много за съгласие, за диалог, и това са хубави неща. Но не забравяме ли, че трябва да има законност? Защото именно потъпкването на законността превърна диалога, съгласието, търсенето на мостове в токсично занятие. Даваме ли си сметка за това днес? И даваме ли си сметка, че, в крайна сметка, основното нещо, което искат българските граждани, е това: законност, правила, здрави институции, които са си на мястото.

    За да може българската държавност наистина да бъде модерна, европейска, свободна - това, което са ни завещали възрожденците, тези идеали. Това няма да стане само със сговаряне по кьошетата. Това изисква законност. И ние трябва първо това да сложим като свой приоритет на своята работа. Да, задачата е изключително трудна.

    Във всички изказвания досега стана дума за въпроса, който тегне над това Народно събрание: “Ще го бъде ли изобщо?”. Изглежда, че то ще може да свърши само една от задачите, която му беше поставена от българското общество, една част от промяната и това е да отстрани от управлението Бойко Борисов, ГЕРБ и техните вечни партньори по консумация на властта - ДПС.

   Въпросът е какво друго може да бъде направено в този парламент и това е големият политически въпрос, който стои пред всички нас.”

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама