Днес е : Неделя, 9 Май 2021

Ива Митева е новият председател на Народното събрание. АЕГ "Гео Милев" с трима депутати

Публикация 15 Apr, 2021 / akcent.bg

Народните представители не подкрепиха традицията най-голямата парламентарна група да излъчи председател на парламента

   Ива Митева Рупчева беше избрана за председател на 45-ото Народно събрание. Нейната кандидатура беше издигната от "Има такъв народ". Освен нея за поста се бореше единствено кандидатът на ГЕРБ - Цвета Караянчева, която беше председател на 44-ото Народно събрание.

   Кандидатурата на Митева беше подкрепена със 163 гласа "за" от ИТН, БСП, ДПС, Демократична България и "Изправи се! Мутри вън!" и 75 "въздържал се" (от ГЕРБ - СДС). Цвета Караянчева подкрепиха 75 депутати, а срещу нея гласуваха 162-ма души.

    Заместници на Митева ще бъдат Цвета Караянчева, Виктория Василева (ИТН), Кристиан Вигенин (БСП), Мукаддес Налбант (ДПС), Атанас Атанасов (ДБ) и Татяна Дончева ( "Изправи се! Мутри вън!"). Василева е възпитаник на Английската езикова гимназия и заедно с двамата депутати, избрани от партията на Слави от 19-ти МИР- Русе Светлин Петков и Васил Георгиев, представляват елитното школо в националния парламент. Всъщност, вероятно на повечето симпатизанти и подкрепили на изборите ПП "Има такъв народ" са разбрали, че в листата с кандидати за народни представители от 9 души шест бяха възпитаници на АЕГ "Гео Милев".

   Направи впечатление, че Слави Трифонов не участва в гласуването. Той е под карантина заради положителен тест за коронавирус, но можеше да гласува чрез  платформата.

   "Убедена съм, че ще работим достойно за този парламент", каза Митева в приветствието си към депутатите и посочи, че от техните действия зависи България да е правова и демократична държава. 

   Преди избора на ръководството на парламента от ГЕРБ предложиха депутатите да стават и ясно да казват подкрепата си към някой от кандидатите. Това беше отхвърлено и гласуването се извърши спрямо първоначалния план - от място, с вдигане на ръка.

   До тази ситуация се стигна, защото депутатите се върнаха в старата сграда на Народното събрание за първото си заседание, а електронната система в старата зала вече не работи.

   Сегашните управляващи посочиха, че е дългогодишна традиция най-голямата парламентарна група в Народното събрание да излъчи председателя на парламента.

   Ива Митева има правно образование. Тя дълги години работи в администрацията и ръководи правната дирекция на Народното събрание. Тя влиза в парламента от листата на "Има такъв народ" от 23 МИР в София.

   По време на дискусиите около избора на новия председател Вежди Рашидов (ГЕРБ) се възмути на определението "мутри" към депутати от ГЕРБ и отбеляза, че Мая Манолова е позната под прозвището "сестра Галева".

   Десислава Атанасова (ГЕРБ) също призова да се спазва "парламентарното поведение". Председателстващият заседанието - най-възрастният депутат Мика Зайкова, призова своите колеги да се въздържат от коментари, които подхождат повече на приказки  "на пазара".

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама