Днес е : Петък, 16 Април 2021

Част от учениците се връщат в училищата от понеделник

Публикация 08 Apr, 2021 / akcent.bg

  "След разговори с членовете на Щаба взехме решение за възстановяване на присъственото обучение в режима отпреди 22 март, всички ученици от 1 до 4 клас се връщат в клас, плюс три от 5 до 12 клас. Ще започнем със 7 ,8 и 10 клас, от 26 април -  5, 9 и 12 клас, ако ситуацията позволява, тогава периодът ще бъде три седмици, заради Великденските празници. Като цяло ситуацията в ситемата на образованието за заболелите и карантинираните, при съпоставии общи стойности през ноември миналата година, стойностите са два пъти по-ниски", обяви тази сутрин очакваната информация за учениците образователнията министър Красимир Вълчев.

    Ще бъдат раздрешение практическите занятия и дуалната форма на обучение. Зрелостниците ще приключат по-рано учебната година. За тях графикът ще е от 26 април до 14 май.

    "Отчитаме първи крачки към края на третата вълна, с крехко намаляване на заболеваемостта. 74% от заетоста на леглата за неусложнени случаи в страната, а 64% за тежките е в страната.  Доближаваме броя на заболелите и излекуваните."

  Това обяви на брифинга на МЗ и Националния оперативен щаб здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Това, което очаквахме да се случи с намаляване на заболеваемостта, на 9-то място сме в ЕС и на 4-о място на Балканите, по смъртност сме на 2 място в ЕС и на Балканите", посочи държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Той уточни, че данните от третата вълна са много по-ниски от тези на втората вълна през ноември.

"Тенденциите се изключително крехки, все още не сме достигнали нивата на най-високата си точка през ноември на заболеваемостта, което ни изравнява със ситуацията отпреди две седмици, прехвърли се тенденцията, но спадът е само със 7% на двуседмична база, което все още само чертае тенденция, но не доказва, че е траен. Би тябвало да се акцентира върху отговорността на всеки един", заяви пък началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама