Днес е : Понеделник, 14 Юни 2021
Парламентарни Избори 11.07.2021

Преференциите- необходимо, но недостатъчно условие за по-сериозни промени в партийните листи

Публикация 06 Apr, 2021 / Румен НИКОЛАЕВ

 Малко над 40 на сто са русенците, упражнили правото си на преференция на проведените на 04.04 парламентарни избори или 88 443 души са обозначили предпочитанията си в избраните от тях партийни листи. Това показват данните от протокола на РИК /Разпределение на предпочитанията /преференциите/ за кандидатите от листите на партиите и коалициите.

 В различни партийни листа се стигна до възможно разместване на участниците в тях, но за пренареждане  е необходимо броят на събраните лични преференции от даден кандидат да надхвърли 7% от общия брой гласове за неговата партия или коалиция. А това не позроли и реално разместване на кандидатите, въпреки получения по-голям вот за тях.

      Най-много- 1078 гласа от преференции получи на парламентаринте избори нодачът на листата,  народният представител и зам. председател на ВМРО Искрен Веселинов. Почти половината от неговия резултат  / 507/ е за вторият в листата, областият управител Галин Григоров. Воеводите обаче остават извън парламента въпреки резултатът в 19-ти МИР, тъй като не успяха да прескочат 4-процентовата бариера.

  В листата на БСП също водачът и Крум Зарков може да се радва на най-много преференциален вот- 2337 души са отбелязали в бюлетината името му. Петият в представянето Георги Стоилов бе буквално на прага на парламента с персоналната подкрепа на 1097 русенци, с което значително бие вторият, областният лидер Пламен Рашев -503. Всъщност, Стоилов донякъде доказа, че освен на благополучното 10:10 той стана депутат и на събраните реални преференции.

  Преференциалният вот измести Рашев на 6-та позиция, след като третата в листата Ивалинка Цанкова събра 846 преференции, от Любомир Владимиров 607 преференции и от четвъртата Теодора Евтимова, получила подкрепата персоналната подкрепа на 560 души.

  За д-р Йосиф Новаков КОД, който беше на предните избори в листата не Реформаторския блок, подкрепа чрез преференции са дали 56 души от гласувалите общо 124 избиратели.

   Като доказан вече изборджия се представи в листата на ДПС и Борислав Рачев. Директорът на "Спортни имоти" от четвърта позиция мина на втора с 590 бюлетини в негова подкрепа, изпреварвайки дори водачът на листата Бюрхан Абазов /410/. Всъщност Рачев и на изборите за местен парламент се пребори за място в общинския съвет от листата на ДПС също с преференциален вот, изпреварвайки общинският ДПС лидер.

2636 са преференциите за водача на листата на "Демократична България", бившият директор на МГ "Баба Тонка" Митко Кунчев. На местните избори той отново с преференции става общински съветник, преминавайки напред от по-задната стартова позиция.

   Любимецът на всички общински съветници в последните години Мариан Димитров, оглавил на тези избори Възраждане на отечествотоотчита 60 преференции, което е повече от половината гласове за цялата листа.

   Първият в листата на партия БНО, която ползва Васил Божков- Стелиан Стефанов, получава най-много преференции- 232. Венцислав Ангелов- Чикагото, който е на 7-мо място, е втори по персонални гласове в негова подкрепа- 156. Партията, която се доближи до 4- процентната бариера, остава извън парламента.

  Водачът на листата Изправи се! Мутри вън! получи най-много преференции. Станимир Бояджиев събра значителните на общия фон 449 гласа. Четвъртият обаче, Първолета Иванова-Радева- Летиция, се оказа по-разпознаваема  с 348 преференции  и измества от второто място Зорница Дикова-Ранева 221 гласа.

  След водачът в листата на "Републиканци за България" д-р Ченко Сотиров /219 преференции, най -много получава петият Иван Попов- 72 гласа. Зад него са Филих Видинлиев и Бранимир Стефанов - втора и трета стартова позиция.

   Традиционно при коалицията „ГЕРБ-СДСняма сериозни изненади. Тя получава второ място  с 18 445 гласа, или 20.86%, т.е., за да сработи преференцията, са нужни 1291 гласа. Очаква се коалицията да вземе два мандата.

    Водачът в листата, спортният министър Красен Кралев е получил 1816 Вторият в листата, областният координатор Пламен Нунев, е втори и от гласове -1 677.  Повече от 3-тата в листата  Алисе Муртезова 956 преференции е получил общинският лидер на СДС и член на НИС  Станимир Станчев, четвърти в листата, е спечелил 1 131 преференции, което е повече от преференциите на третия Алисе Муртезова, събрала 956. Това обаче не променя крайното подреждане.

   Предвид изборната стратегия на "Има такъв народ" в национален мащаб, представителите на партията на Слави в Русе не се радват на сериозен преференциален вот. Въпреки това водачът на листата, областният координатор Светлин Стоянов получи 2 493 преференциални гласа. Общинският лидер Татяна Нахабедян събира 449 гласа в нейна подкрепа, но заради прагът, заложен в изборния закон не позволи да измести втория- Васил Георгиев - 449 преференции.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама