Днес е : Петък, 16 Април 2021

В Египет ще преместят 22 мумии до новия Национален музей със специален парад в Кайро

Публикация 03 Apr, 2021 / akcent.bg

Парадът започва на 3 април от 18 часа., ще участват 22 мумии – на 18 царе и четири кралици

   В Египет се подготвят за голямото събитие по преместването на 22 мумии, на някои от най-известните фараони, управлявали преди хиляди години. Те бъдат транпортирани по улиците на Кайро до новия национален египтски музей, който отваря в средата на април. Процесията е наречена „Златния парад на фараоните“ и цели също да даде тласък на туризма в страната.  

    Мумиите на 22-ма древни египетски царе и царици ще преминат по улиците на Кайро в събота във впечатляваща процесия. Голямото събитие, наречено е „Златният парад на фараоните“. То е внимателно планирано от няколко месеца и трябва да премести някои от най-известните мумии в древен Египет с конвой, от египетския музей на площад Тахрир до последното им място за покой в Националния египетски музей на цивилизацията във Фустат сред фойерверки и почетни залпове. Той ще отвори врати в средата на април.

    В парада, който започва на 3 април от 18 часа., ще участват 22 мумии – на 18 царе и четири кралици, датиращи от 17-та до 20-та династия, като някои от тях са на 3 000 години. Сред известните мумии са тази на фараонът Секененра Таа, наричан Храбрия, който започва освободителна война срещу хиксосите; Кралица Хатшепсут, която издига луксозния храм Дейр Ал-Бахари на Западния бряг на Луксор; и на крал Рамзес II, великият фараон на Новото царство. 

   Всяка от тях ще бъде поставена върху платформа, украсена в характерния за фараоните стил, в позлатена каляска.  Мумиите ще бъдат преместени за 48 минути по улиците на Кайро и от площад Тахрир, където древен обелиск и четири сфинкса от пясъчник бяха поставени на оживеното кръгово кръстовище на площада миналата година сред обновени ремонти. 

   Зрителите ще могат да се насладят на богато разнообразие от съпътстващи събития. Спектакълът, в който ще участват и известни египетски музиканти и изпълнители, ще се излъчва по националната телевизия.

    Повече от 200 медии от цял свят са заявили желание да отразят наживо парада.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама