Днес е : Неделя, 9 Май 2021

Защо е важна избирателната активност?

Публикация 01 Apr, 2021 / akcent.bg

  Каква е избирателната активност? Въпрос, от който всички ще се интересуваме в изборния ден.

   Избирателната активност се формира от всички, упражнили правото си на глас. И макар и протестният вот с невалидна бюлетина и "Не подкрепям никого" да не влияе на резултатите, от избирателната активност зависи легитимността на следващите управляващи.

   Според политолога и изпълнителен директор на "Галъп" Първан Симеонов колкото повече хора са гласували, толкова по-легитимен е изборът, както и новата власт. Освен това избирателната активност определя структурата на вота - от ниската активност страда опозиционния електорат.

"Малка легитимност на властта има при ниска избирателна активност. Това значи, че решенията, дори на политическата сила с най-голяма подкрепа, не могат да се третират като представляващи цялото общество. Така при избирателна активност под 50% например дори и за една политическа сила да са гласували 30% от участвалите в изборите, легитимността не е висока", обясни пред "Дневник" изборният експерт Стоил Стоилов.

Според социолога Цветозар Томов колкото по-висока е избирателната активност, толкова по-малко тежи купеният и контролиран вот в крайните резултати, т.е. последиците от него намаляват.

   "Ако има 100 хил. контролирани гласа, те са 10% от 1 млн. например, но при например 500 хил. гласуващи тяхната тежест е 20%. При ниска избирателна активност се качва пропорционалният дял на гласуващите под натиск или срещу облага", смята Стоил Стоилов.

   Точният брой на имащите право на глас в избирателните списъци ще бъде обявен в последния момент. По предварителен списък на ГРАО към средата на февруари избирателите в България са 6 732 316 (без да са заличени починалите и др.).

   Има различни предположения, че част от хората в списъците са т.нар. мъртви души, а избирателите са около 5.6 млн. Според социолога Живко Георгиев, цитиран от БНР, очакванията са 2.8-3 млн. гласуващи, което реално е 50% избирателна активност.

   От избирателната активност зависи дали решенията на следващи проведени референдуми ще бъдат с препоръчителен или със задължителен характер. По закон, за да са длъжни българските власти да се съобразят с решението от национално допитване, в него трябва да са участвали най-малко толкова хора, колкото гласувалите на последните парламентарни избори, като поне половината от тях са отговорили "ДА".

   В момента прагът е 3 682 151 гласа, колкото участвалите на вота за народни представители преди 4 години. След предстоящите парламентарните избори ще има нов изискуем брой за участвали в националните допитвания - колкото е броят на гласувалите на 4 април.

Коментари

Още Новини

Реклама

Реклама