Днес е : Събота, 24 Юли 2021

ПП Има такъв народ- Русе- открито за приоритетите и целите на кандидат- депутатите

Публикация 30 Mar, 2021 / Румен НИКОЛАЕВ

Без лозунги и без опорни точки, открито и професионално към проблемите на региона и на гражданите

   Защо участваме в изборите? За да видим промени и дадем своя опит и експертиза за една модерна и привлекателна България.

    Реших да опитам и да надникна "зад завесите" в офиса на ПП "Има такъв народ" в Русе. Оказа се, че съм късметлия по отношение на присъствието на  участници в челната четворка  в предстоящите парламентарни избори - Светлин Стоянов, Васил Георгиев, д-р Алпер  Мурадов и Билян Кършовски. Нормално като за първа среща началото бе дипломатично, докато не се стигна до тяхното решение да говорят пред Акцент.БГ и да изразят своето мислене и мнение по важни за Русе и за държавата теми.

Разговорът се оказа пълноценен и ползотворен, а представянето му ще е по нетрадиционен начин. Предпочетоха като единомишленици да няма имена, защото казаното може да се чуе от всеки един от тях.

   Светлин Стоянов е завършил Езикова гимназия „Гео Милев“ в Русе. Магистър е по икономика от УНСС София. Работил е в няколко търговски банки, 8 години е бил офицер в НСО с чин „Капитан“. През 2007-2008 г. е административен директор на „Нестле“- България. От 2012 г. до 2016 г. е отговорник охрана във Френското посолство, а от 2016 г. до момента е шеф на охраната на посолството на Саудитска Арабия в България.

   Васил Георгиев- възпитаник на АЕГ "Гео Милев" Русе, завършва през 1989 година с отличие, след това СУ "Климент Охридски", магистър Тюрколог, магистър по Право. Работил е като дипломат в Република Турция, в момента е мениджър в голяма международна компания.     Семеен с две деца.

   д-р Алпер Мурадов- род. през 1971 г. в Свищов, завършва АЕГ "Гео Милев" Русе с отличие. Печели конкурс в Медицински университет в София.

Работи и специализира Ортопедия и травматология в МБАЛ "Пирогов", в УБ "Бойчо Бойчев"  Горна Баня, вече 15 години практикува вМБАЛ "Света София"и е визитиращ консултант на МБАЛ "Дева Мария" и МБАЛ "Бургасмед".

   Д-р Алпер Мурадов е преминал множество обучения и специализации в вунивеститетски болници и центрове в Швейцария, Германия, Австрия, Великобритания, Франция, Белгия, Хърватска, Словения, Турция, САЩ, Япония, Ю. Корея.

Редовен член е на БОТА /Българска ортопедична и травматологична асоциация/, ESSKA /Европейска асоциация по спортна травматология и коленна хирургия/, ISAKOS /Световната асоциация по артроскопия, коленна хирургия и спортна медицина/, EFOST, ISMISS /Световна асоциация по минимално инвазивна гръбначна хирургия/, ААOS /Американска асоциация на ортопедичните хирурзи/, ежегоден участник и лектор на Европейски иСветовни конгреси на Ортопедичната асоциация.

  През 2021 г. защитава магистратура по Здравен мениджмънт в Международното Висше Бизнес училище - София.

   Билян Кършовски е завършил АЕГ "Гео Милев" Русе. Бивш командос от 68-ма бригада в Пловдив,. Представител на Военно- промишления комплекс. Участник в кастинга за политици през 2018 г.

   Средната възраст в листата на кандидатите за народни представители в Русе е 46 г., като най-младият е на 32 г., а най-възрастният- на 62, като преобладават тези на около 50 години. Хора с професионален и житейски опит, които са свързани с Русе, без да са били членове на политически партии, без хора, свързани със службите.

 

   Защо хора с вашия опит и успехи се включвате в политическия живот?

   Васил: Въпреки, че звучи клиширано-Политиката е вид управление. Достатъчно дълго сме били в управлението както на държавни, така и на частни структури. Смятам, че е дошъл моментът, в който трябвада дадем част от това, което сме придобили и усвоили като експертиза и управленски опит. Защото искаме  да видим промени в начина на управление на странатаи най вече в посоката в която се развива. Искаме  децата ни да живеят в една нормална европейска държава. Това може да стане само ако променим модела на управление.

   От Русе съм кандидат за народен представител, защото дълбоко съм свързан с града - детството, юношеските години, голяма част от роднините ми са в града.

   Освен това съм човек, свързан с региона, израснал съм на Дунава, привързан съм и емоционално към този край.

   В момента българската държава се управлява по начин, по който се обслужват краткосрочни партийни и корпоративни интереси, особено в последните месеци. И това трябва да спре ВЕДНАГА!  Щетите които се нанасят в момента, трудно ще бъдат поправени за години напред.

   Кауза за всички нас е промяната наизборния кодекс, промяна която да даде възможност на всички граждани, независимо къде се намират по света, да гласуват. Тази възможност ние виждаме не само чрез електронното гласуване, възможно е гласуване по пощата и др. Ясно е, че сега много хора в чужбина няма да упражнят правото си поради затруднения или невъзможност.  Промените ще доведат до възможност на всички да гласуват а повишаването на избирателната активност, обезсмисля купуването на гласове, манипулирането на вота и т.н.  Пресен пример е Нидерландия, въпреки пандемията 82%. Избирателна активност. Защото в Нидерландия явно хората си имат доверие, защото управлението на държавата е обща работа и само при широка представителност може да се има пълно доверие.

   Противници на възможността за масово гласуване в чужбина продължават да плашат с тъй наречените изселнически гласове, познавайки ситуацията зад граница,  как там биха изглеждали нещата, има ли проблем?

   Проблем няма, въпросът е актуален предимно за самоопределящите се „ патриотични формации“, но трябва все пак да е ясно, че българските граждани, които живеят в Република Турция, имат право на глас, и е важно да могат да го упражнят, както и милионите ни съотечественици по света, независимо за кого гласуват. Законите трябва да са еднакви за всички и да се прилагат за всички. Никога не сме делили хората, по етнос, образование пол или какъвто и да е друг признак. Погледнете листата ни в Русе и имената ще ви отговорят.

   И като говорим за висока избирателна активност. Съществува „конспиративна теория“ че, ситуацията около COVID-19 Кризата, както и се случи, и противоепидемичните мерките рязко бяха свалени.  Беше ясно, че това ще доведе до увеличаване на заболеваемостта, за да може сега държавата да е почти затворена, а хората- още по-уплашени. Оттук- по-ниска избирателна активност, удобна единствено за партиите от статуквото. Иска ми се да вярвам, че тази теория е погрешна, но досега не съм намерил аргумент да опровергае тази „ теория на конспирацията“.Лутането на правителството и партиите по отношение управлението на тази сериозна криза, без да се следва здравната логика, и тенденциите в света, показват или незрялост и неспособност, или желание за „ политическа печалба“, или всичко това заедно.

  За съжаление ако е така, то политическата  "печалба" се плаща от целия български народ не с пари, а с живота и със здравето му.

  И като започнахме с електронното гласуване задължително трябва да споменем и е- правителство, което е с по-широко приложение. То ще ограничи възможностите за корупция, ще намали административната тежест на гражданите. Ще доведе естествено и до по-голяма прозрачност. Така ще бъдат намалени административните разходи, ще се подобри бизнес средата и ще бъдат намалени чиновниците и разходите по тях.

   Съдебната реформа  Веднага!. В Програмата на ПП "Има такъв народ" е отбелязано конкретно и обстойно.

   Но най-важното според мен наред всички други предвидени мерки - да се премахне политическата зависимост и политическото влияние надВисшия Съдебен Съвет. Това ще стане с премахване на политическите квоти. Магистратите през общите си събрания ще излъчват кандидати, избирани от техните среди, защото избирането на съдии и прокурори за членове на ВСС с квоти от НС дава възможност за политическо кадруване на управляващите в съдебната система.

Разбира се има много работа и по осъвременяване на българското законодателство, като цяло.В определени области, например наказателното право обществено- икономическите отношенияв 2021 г в се регулират с правни норми, които са писани преди 50 и повече , които са се отнасяли за друг обществен строй.

    Време е да се обърне внимание на генералната превенцията- обществото да знае, че противоправните действия са  наказуеми. И най вече се наказват, реални дела и реални резултати. Сега само се говори и размахва корупцията, и след оправдателните присъди се вдигат рамене и се обяснява , че законът не позволява противодействие на определени действия.

И все пак, наказателно- правната политика не трябва да се превръща в „закон за една нощ“, да се пише на коляно, тя е изключително консервативна, защото засяга изконнитечовешки права и следва да бъде внимателно представена, широко обсъдена и приета от обществото.

            Корупция? Промяна? Обещания?

   На всички е ясно, че обществото иска промяна. На всички нива се обсъждаборбата с корупцията, желанието за ново управление морал и законност в управлението на страната. Важи ли това за  политическите партии от последните 10 години? Независимо че те говорят най много  за промяна, през последните 10 години виждаме едни и същи лица в политиката. Аз лично не вярвам, че за 30 дни или за една година такива политици са осъзнали, че трябва да се направи промяна. 10 или 15 години те са участвали в политическия живот, гласували са сегашните закони, "борили" са се с корупцията. Резултатът от тяхната работа е сегашното състояние на здравеопазването, на образованието инфраструктурата, държавните поръчки, развитието на регионите... . Постоянно се говори за повишаване качеството на живот на работещите и на пенсионерите.  Този „дал“ онзи „направил“.  Никой политик не е направил пенсиите каквито са, или заплатите каквито са, те са функция на общото състояние на икономиката.

Трябва на всички да стане ясно, че никой не дава. Дава българският народ. Той дава, а управляващите преразпределят съгласно законите и обществения интерес. Затова и основният проблем е в разходването и управлението на публичните средства. Оттук тръгва и корупцията, която се генерира от грешния модел на преразпределяне на тези средства. Тези средства трябва да правят живота на хората по-добър, а не да пълнят партийни каси, чекмеджета и офшорни банкови сметки.

 

             /Следва продължение/

------------------------------------------------------------------------------------

Коментари

Иглика Бартан  
17:16:55 / 2021-07-16

Билян е от Плевен и е завършил ГПЧЕ Плевен. Не, че е от основно значение, но, ако някой зложелател реши да провери, ще каже, че лъжете. А той си беше и в Плевен отличник. ;)

Свързани новини

Реклама

Реклама