Днес е : Петък, 16 Април 2021

Кунчев: Тази или другата седмица ще стигнем пика на заболяването

Публикация 29 Mar, 2021 / akcent.bg

„Направили сме всичко за провеждането на абсолютно нормални парламентарни избори“, твърди Борисов

   Тази или другата седмица ще достигнем върха на заболяването.

   Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в понеделник на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха и представители на Националния оперативен щаб.

   „Надявам се пикът да е в края на другата седмица и да не е повече от 10 500 пациенти в болница“, допълни директорът на „Пирогов“ Асен Балтов.

   Системата издържа, въпреки че броят на пациентите в болници е по-голям от предходната вълна на коронавируса.

   Това обяви на съвещанието министърът на здравеопазването Костадин Ангелов 

   Директорите на най-големите болници в страната отчетоха, че преобразуват в COVID структури нови и нови отделения в управляваните от тях лечебни заведения.

   Близо 10 хил. души се лекуват в болница, сочат данните на Единния информационен портал, като числото непрекъснато расте.

   От разпространената от съвещанието информация не става ясно дали ограничителните мерки ще бъдат продължени и след 31 март, но премиерът Бойко Борисов обявява, че е направено всичко възможно за провеждането на нормални парламентарни избори. Допълва, че пари за борба с коронавируса има до май. И прави внушения: „Ако сме ние, пътят е ясен“.

   Борисов твърди, че е направено всичко за абсолютно нормални избори

   Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че в страната ще пристигнат много ваксини и препоръча „да натиснете здраво по ваксинационната програма“.

   „Защото виждате фалшивите новини вървят в тази посока - ще има извънредно положение, след изборите ще затварят страната и т.н. На 100 процента фалшиви“, продължи той.

   „Изпълнили сме нашия ангажимент и сме осигурили необходимото финансиране за справяне с коронавируса до май. Следващото правителство и парламент ще решат как да продължи финансирането на системата занапред. Това е демокрацията“, каза още Борисов.

   „Както ни изберат хората - с това ще се съобразяваме“, добави той.

Борисов многократно повтори, че финансирането е осигурено до май. Следващото правителство трябвало да реши по какъв път да върви.

   „Ако сме ние, пътят е ясен", обяви Борисов по време на заседанието в МС. „Държавата е подготвена за тази вълна на коронавируса. Затова първо ваксинирахме докторите и медицинските лица, за да имаме армия, която да се изправи и да лекува. Осигурени са всички необходими лекарства, защото за нас най-важното е здравето и спокойствието на пациентите“, каза той, цитиран от пресцентъра на МС.

   Според него е направено всичко необходимо за провеждането на изборите - „ваксинирали сме и РИК-овете и СИК-овете“.

   „Направили сме всичко възможно да се проведат абсолютно нормални парламентарни избори“, твърди Борисов.

           „Тази или другата седмица ще достигнем върха на заболеваемостта“

   България е далече от стойностите, отчетени в други държави като Словакия, Чехия, Естония или Унгария, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

   „Навсякъде има ръст, повечето от страните затягат мерките“, изтъкна той.

   Имало все още нарастване, но темпът е значително намален.

  „Тази или другата седмица ще достигнем върха на заболеваемостта“, смята Кунчев.

   По думите му, ако бъдат удържани настоящите стойности в страната ни, няма да се достигне извънредна вълна, която да постави на колене здравната система.

            Продължават да се разкриват легла в болниците

   „Нямаме притеснения по отношения на повишеното търсене от болнични грижи на пациентите“, твърди Ангелов.
„На национално ниво от практиката се налага изводът, че изключително много млади хора, които боледуват от COVID-19, при това тежко, късно търсят болнична помощ“, посочи той.

   „Болниците продължават да се справят добре и да разкриват нови легла, включително във ВМА тази сутрин още една клиника е трансформирана в COVID клиника, за да можем да поемем всички случаи, които идват“, отчете председателят на НОЩ и началник на Военномедицинска академия Венцислав Мутафчийски. 

   Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов докладва, че от днес в лечебното заведения се разкриват още 36 легла, като всички те са оборудвани с кислород.

   „Подготвили сме и всички реанимации, ако се наложи да се разкриват допълнително реанимационни легла“, добави той

   За изминалата нощ „Спешна помощ“ в София е имала 320 повиквания, като 67 от тях са били за COVID-19 и в 25 случая се е наложила хоспитализация. През вчерашния ден общо е имало близо 500 повиквания, от които 110 са били за COVID-19, като в 35 случая се е наложила хоспитализация. В сравнение с ноември м.г. в момента броят на повикванията бил леко занижен.

   „Днес получихме 31 590 дози от "Пфайзер", от 5 април до края на месеца през 7 дни регулярно ще получаваме по 62 010 дози от "Пфайзер". Утре получаваме 51 600 дози от "Модерна“, изброи Ангелов.

      В сряда се очакват 151 200 дози от "АстраЗенека".

   „Общото количество ваксини за България, което очакваме през месец април, е близо 700 000 дози. До края на тази седмица ще получим над 230 000 дози от одобрените до момента ваксини, както и близо 10 000 флакона ремдесивир“, информира изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

   Той уточни, че за следващия месец има потвърждение на близо 250 000 дози от ваксината на "Пфайзер", 90 000 дози – на "Модерна", 300 000 дози – на "АстраЗенека", а след средата на април очакваме близо 40 000 дози от последната одобрена от Европейската агенция по лекарства ваксина – „Янсен”.

   Интересът към зелените коридори сега е слаб, отчете проф. Мутафчийски за данните за ВМА.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама