Днес е : Петък, 16 Април 2021

Съдържателен уикенд за ВМРО – Русе: памет за героинята Баба Тонка Обретенова и спортни емоции на футболни срещи в региона

Публикация 29 Mar, 2021 / akcent.bg

   В събота – 27 март, се навършиха 128 години от смъртта на една от най-емблематичните жени в българското национално-освободително движение, Баба Тонка Обретенова. Членове на младежката организация на ПП „ВМРО-Българско национално движение“ и кандидатите за народни представители на партията от 19 МИР, начело с водача на листата Искрен Веселинов, поднесоха венци на паметника на легендарната българка, който е в началото на една от русенските улици, водещи от Дунав към сърцето на града и площад „Свобода“.

   „Баба Тонка Обретенова е не само символ и крайъгълен камък в славната история на национално-освободителното движение.  Тя е олицетворение на силата на българския характер и на българската жена – жертвоготовна, загубила четирима синове, отдадена на идеята за свобода, посветила смисъла на живота си в името на освобождението на България от турско робство. Този пример ще бъде винаги жив спомен за едно величаво минало, което ние трябва да пазим в съвремието, да предаваме този завет на поколенията след нас и да бъдем родолюбци.“, подчерта в краткото си слово Искрен Веселинов.

   От ВМРО-Русе поднесоха цветя и на ул.  „Войводова“ в Русе, където е била родната къща на баба Тонка. Там по инициатива на русенската организация на воеводите преди 20 години бе поставена паметна плоча.

***

   Кандидатите за народни представители от 19 МИР Искрен Веселинов и Траян Тотев присъстваха на две спортни събития през уикенда –мачовете Червена вода- Мартени Средна кула – Николово – календарни срещи от областна група на футболното първенство.  Спортистите споделиха, че ВМРО са единствената партия, която отделя средства за развитието и популяризирането на аматьорския футбол в региона. Бе споделено виждането, че представителите на воеводите в общинския съвет могат да  лобират за повишаване на средствата от общинския бюджет за развитие на масовия спорт и поддържане на спортната базав малките населени места.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама