Днес е : Неделя, 9 Май 2021

Имат ли проблем свинеъвдите в Русенско и какъв е той?

Публикация 22 Mar, 2021 / akcent.bg

Търговията със свине се ограничава въпреки липсата на болни животни или други причини, твърди изп. директор на Свинекомплекс Голямо Враново Вихрен Димитров

    Европейската комисия (ЕК) ревизира и ще премахне част от ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо за пет области в Република България, наложени поради разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Това са областите Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София и община Аксаково в област Варна, съобщиха от БАБХ и Акцент.БГ вече писа.

   Съобщението провокира недоволство, което Вихрен Димитров, изп. директор на Свинекомплекс "Голямо Враново" изрази по програма  Хоризонт на БНР: АЧС дойде от Румъния и удари свинекомплексите. Никъде не се доказа как е влязла чумата. 30-40% от поголовието замина. Повече от година в задния двор няма чума, но регулациите стоят. България е разделена на 2 зони. Ние с диамантения печат имаме проблем при реализацията в зоните от част II.

  Ние се възстановихме ВЪПРЕКИ властта, която направи всичко, за да ни пречи. Властта ни забранява да продаваме в Южна България. За нас това е икономическа война. По негласна информация крайдунавието ще бъде оставено с рестрикциите. В прекрасна комуникация сме с началниците на БАБХ в централата, имаме проблем на местно ниво. Това е административна принуда. Стресират на местно ниво преработвателите, за да не купуват от нас. Негласна информация е, че всичко това било заради огнище в Румъния. Там си защитават производителите, а на нас ни пречат. Продаваме в Румъния, а не можем да продаваме в Южна България. МЗХГ мълчат на нашето писмо. Излизаме на протест.  

   Доц. Александров: Критериите за премахване на забраните са еднакви в ЕС, за всички, определени са с Решение. България в момента е разделена на две части – на такава, в която е констатирано АЧС само при диви и територии, в които има случаи при диви и при домашни.

    Това месо следва да остане на националния пазар.

   Все още областите край Дунав и Бургаска все още имат ограничения. След констатиране на заболяване се налагат тези рестрикции. Те отпадат на база на доказани предприети мерки от БАБХ и БРАНША. Отпадат след гласуване от ДЧ. Териториите отпаднаха на база на доказани резултати.

   Правим всичко, за да отпаднат рестрикциите за всички територии. Дунавските не са наказани. Вдигнатите рестрикции са само първата стъпка. Няма страна, която да е вдигнала всички забрани накуп. БАБХ продължава да работи, доказали сме надзор, доказали сме засилена биосигурност.

    Няма как да стане отведнъж. Цялата територия на Румъния попада в част три и дунавските Райони са рискови. Нашата задача тук е да показваме качествен контрол, за да може максимално скоро рестрикциите да бъдат вдигнати.

    За търговията в България: Очакваме доказателства за това твърдение. Това е в разрез с всички послания на агенцията. Конкретни сигнали не сме получавали. Няма никакъв проблем месото да се продава в Южна България, в Румъния. Няма допълнителни мерки и утежняващи изисквания в търговията. Нека сме конкретни, за да си извършим проверка. Служител на Агенцията няма право да дава подобни съвети.

    Редно е това качествено производство да стига до българския потребител.

Коментари

Свързани новини

    Още Новини

    Реклама

    Реклама