Понеделник, 25 Септември 2023

Първият в България IVECO SN LNG направи демонстрационно зареждане на единствената в страната станция за втечнен природен газ LNG

Първият в България IVECO SN LNG направи  демонстрационно зареждане на единствената в страната станция за втечнен природен газ LNG
Публикация   13:19     01 Март, 2021 /     Текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ   /     2074

    Първата в България станция за зареждане на тежкотоварни автомобили с втечнен природен газ LNG, изградена от Булмаркет,  демонстрира  зареждане на първия в страната IVECO NP LNG. Събитието бе организирано от  компанията- домакин на Пристанище Булмаркет и Данюбтрак България ЕООД- официален вносител на марката IVECO за България. На представянето в два поредни дни поради противоепидемичните мерки(25.02 и 26.02) присъствахасобственици и управители на транспортни фирми в България.

       Ето какво споделиха и участниците в събитието:

Михаeл Шефнер, управител на Данюбтрак България ЕООД,  официален вносител на марката IVECO за българския пазар.

  Представяне на IVECO SN LNG. Камионът е с 13 литров двигател, задвижван с природен газ, 460 к.с. Това е топ моделът в тази гама.

   Това е първият за България модел, от който са направени и първите поръчки за 6 камиона от Булмаркет ДМ.

   Основното е, че внедрените системи постоянно наблюдават процеса на движение и експлоатация на няколко нива. При потенциална авария  машината автоматично преустановява дейност. Характерно за новите машини е и това, че технологията им ги прави едни от най-екологичните решения на пазара в глобален мащаб към момента – с до 95 % по-чиста алтернатива на дизеловите.

   В Европа през последните 20 месеца са произведени и продадени 7000 автомобила, задвижвани от природен газ. С това ясно се показва заявката на европейските регулатори и компании към плавното преминаване към най-екологичните решения за транспорта към днешна дата.

Мирослав Самуилов- директор продажби в Данюбтрак България ЕООД

Зареждане на първия на IVECO NP LNG  /втечнен метан/ в България. Закупените от Булмаркет ДМ автомобили ще пристигнат през март.

 Говорейки за LNG- това е единствената алтернатива за екологичен и икономичен отговор за променящия се транспорт.  Например въглеродният диоксид , отделян от този камион, е до 95 процента по-малък от дизеловия еквивалент.

   В икономичен план- в сравнение с чисто дизелов еквивалент на нова машина с този на LNG- с 45 на сто са по-ниски разходите за гориво. В много държави, включително и в България, има облекчения до  нулеви пътни такси. У нас такъв автомобил плаща 50 процента от камионт Евро 6 /т.н. модерен ТОЛ/.

   Пламен Вутов- управител на "Булмаркет Си Ен Джи" ЕООД

   Компанията смята да развива дистрибуцията на втечнен природен газ освен за индустриални клиенти, но и като гориво за тежкотоварните автомобили. Ние притежаваме единствената в страната LNG станция за зареждане, която е изградена на територията на терминала за съхранение на LNG. Мястото е доста неудобно за зареждане на цели композиции и затова се взе решение тя да бъде преместена. До лятото ще бъде инсталирана и ще работи на публично и подходящо за тежкотоварни композиции място, на основната пътна артерия към границата с Румъния.

 

 

   За отбелязване е, че новият IVECO NP LNG  зарежда само от едно място  в двата си резервоара метан за около 7 минути. С количеството от 400 кг. влекачът може да измине средно 1600 км.- т.е., да зареди и да премине през цялата територия на страната, и да се върне.

    Плановете ни са в рамките на 2-3 години да инвестираме в изграждането на газозарядни станции за LNG околоосновните гранични пунктове в страната, морските пристанища (Варна и Буграс) и Южна България ( районът на гр. Пловдив, където е позициониран сериозен процент от тежкотоварния флот в страната).

   Преди 5 години Булмаркет ДМ отново бе първата в страната, която закупи първите в България и Източна Европа три камиона IVECO STRALIS AT440S33T/P LNG. Поръчката бе свързана и с изграждането на първия в България LNG терминал, по проект на Булмаркет ДМ, който се осъществи с програмата LNG Masterplan.

 

   Избрахме IVECO  за партньор в развитието на този проект, защото компанията има най – сериозен опит в разработването на газови двигатели. Първият произведен от IVECO газов товарен автомобил датира от 1996 година. Оттогава в този сегмент IVECO е безспорен лидер. В момента се предлага най-икономичният и най-мощен двигател в този сегмент.

   В годините IVECO  и Булмаркет са партньори, като русенската компания се доказва като една от най-иновативните в Източна Европа – с мисъл за околната среда и отпечатъкът, който оставя след себе си.

   В Русе ще има и търговец на продажби и услуги  за марката IVECO.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha