Днес е : Събота, 6 Март 2021

3 юли! С кои пластмаси се разделяме?

Публикация 22 Feb, 2021 / akcent.bg

От юли се забраняват чашки и кутии за храна от полистирен

   Пластмасовите прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки, кутии за доставка на храна, включително и пластмасови клечки за уши отиват в боклука. Очаква се от 3 юли част от пластмасовите продукти да бъдат забранени или силно ограничени. От тази дата влиза в сила евродиректива, която ще ограничи използването на тези продукти. Подготвят се и законодателни промени, които ще трябва ясно да регламентират правилата у нас, съобщи бТВ в предаването „Чети етикета”.

   Според собственици на заведения след влизането в сила на новите законови изисквания ще има недостиг на картонени и хартиени консумативи, защото търсенето ще бъде много по-голямо.

   В момента се използват 70 броя найлонови торбички средно на човек годишно. Амбицията е до 2028 г. броят им да бъде намален на 40.

   По данни от Националния план за управление на отпадъците през последните години се увеличават количествата на използваните пластмасови опаковки у нас - през 2008 г. – 77 682 т, през 2018 г. – 131 359 т, а през 2019 г. – 162 921 т.

   Има и план за увеличаване на рециклирането на пластмасовите отпадъци, който предвижда от 2030 г. да се рециклират най-малко 30% от тях.

   „Директивата изисква да се забранят този набор от продукти, които са най-честият замърсител на морската среда. Те са разделени по групи – забраняват се тези, за които има алтернативи“, обясни Антон Пейчев, експерт в дирекция „Управление на отпадъците“ в МОСВ в предаването „Чети етикета”.

   От юли се забраняват чашки и кутии за храна от полистирен. Причината е, че този материал не се рециклира.

   Засега най-масовите пластмасови чашки и кутийки за храна остават в употреба. Ако се събират разделно, те са напълно рециклируеми, обясни Пейчев.

      Използването на 8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба се забранява в целия Европейски съюз, включително и в България от това лято. Това предвижда европейска директива, която всички страни членки трябва да въведат и приложат в националното си законодателство най-късно до 3 юли 2021 г. Дотогава забраната ще бъде въведена и в нашия закон за управление на отпадъците, коментираха от Министерството на околната среда и водите.

   Забраната ще засегне изделия направени изцяло или частично от пластмаса и по принцип са предназначени за еднократна употреба или за кратък период от време, преди да бъдат изхвърлени. Това са прибори за хранене – вилици, ножове, лъжици,чинии, сламки, клечки за уши, бъркалки за напитки, пластмасови пръчици, към които са прикрепени балони, съдове за съхранение на храна, изработени от експандиран полистирен и чаши и продукти, изработени от оксо-разградима пластмаса. В очакване на влизане на пълната забрана в сила производители вече предлагат на пазара заместители, направени от дървесина, картон, дори от хранителни продукти, примерно ядливи чаши за кафе и прибори.

Коментари

Свързани новини

    Още Новини

    Реклама

    Реклама