Днес е : Сряда, 24 Февруари 2021

6 училища в Русенско предлагат нови специалности след 7-ми клас

Публикация 10 Feb, 2021 / Румен НИКОЛАЕВ

"Компютърна анимация" , Художествена дърворезба и Иконопис са сред по-атрактивните

    Нови специалности ще предложат 6 училища училища в областта през новата 2021/2022 г.

  Днес от 10.30 ч. в Аулата на МГ „Баба Тонка“ ще се проведе заседание на постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие, където ще се подложи на обсъждане и съгласуване обобщеното предложение за държавен план-прием за учебната 2021/2022 година в V и VIII клас в профилираните и професионални гимназии, както и средните и обединени училища от региона.

  "Компютърна анимация" ще имат възможност да учат завършилите 7-ми клас в Английската гимназия, информира Акцент.БГ началникът на РУО д-р Росица Георгиева.  

  В гимназията по дървообработване ще има обучение в паралелка /художествена дърворезба и иконопис/.

   СУ "Панайот Волов/ Бяла ще предложи прием за желаещи да изучават "Малък и среден бизнес", а гимназията- паралелка по хлебарство и сладкарство.

   По предложение на "Каолин" и във вързка с необходимостта на компанията от кадри в училището във Ветово ще се обучават за първи път по специалността "Обогатителни технологии".

 В Две могили гимназията ще разкрие паралелка по електрообзавеждане.

  67 паралелки ще предложи за прием в училищата в Русенска област в 8-ми клас,. от тях има защитени паралелки /с до 9 места/ и с недостиг /с до 12 места/.

  1742 са седмокласниците в Русенско, като 1646 от тях са в Русе /през 2020 г. техният брой е бил 1625. Средни училища от 8-те общини в областта няма само в Иваново и в Ценово.

  60 процента от тях ще са в професионални паралелки и 57 на сто- в STEM.

 Държавният план- прием предвижда 56 паралелки за 1275 ученици на територията на община Русе, като 21 от тях са профилирани и 35- професионални.

  И тази година приемът в 5-ти клас в МГ „Баба Тонка“ учениците след 4-ти клас ще могат да кандидатстват отново в две паралелки. Той се определя на базата от 2 процента от общия брой ученици -1709.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама