Днес е : Събота, 27 Февруари 2021

Русе ще изгражда тесни връзки с Китай чрез съвместни спортни и бизнес инициативи

Публикация 28 Jan, 2021 / akcent.bg

Градът ще кандидатства за домакин на Световното първенство по драконови лодки, обсъжда се и проект на китайска държавна компания за изграждането на “умен град” с технологии на бъдещето в Русе.

   Община Русе действа по стратегията си за засилване на двустранните връзки с най-мащабно развиващата се икономика в света - Китай. Като част от това сътрудничество градът ще кандидатства за домакин на националния спорт в Китай - гребане с драконови лодки.

   Това е един от деветте спорта на Международната федерация по кану-каяк, ключова роля в която има българинът Мартин Маринов - бившият национален състезател по гребане, свързал тясно името си с русенската школа.

   В момента отборният спорт набира все по-голяма популярност в света,  тъй като е подходящ за тиймбилдинг, семейни излети или просто алтернативен контакт с природата. Атракция представляват и самите лодки, изрисувани със символи от китайската култура.

   Очаква се световното първенство през 2025 г. да събере над 5000 състезатели и гости в града-домакин. Форумът е с продължителност 5 дни, което е изключително важно за хотелите, ресторантите и останалите търговци в града и региона.

   При одобрение на русенската кандидатура е предвидено дейностите да се проведат на езерото в Лесопарк „Липник“ в село Николово.

   Русе е с дългогодишни традиции в гребните спортове.

   Тук се намира и второто училище по китайски език в страната.

   Освен спортната инициатива, в началото на седмицата кметът Пенчо Милков проведе и двучасова онлайн среща с представители на  китайска държавна компания. Обсъдени бяха възможностите за изграждането на “умен град” в Русе чрез използване на технологии на бъдещето.

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама