Днес е : Събота, 6 Март 2021

Призвание или професия е да си Общински съветник?

Публикация 25 Jan, 2021 / Румен НИКОЛАЕВ

Успешен професионалист и експерт в определена област или послушен партиен пръст на общинската копанка?

  Що е утопия- днешните общински съветници да работят на обществени начала и без да ги гледат роднините им по местните телевизии   

  Тази седмица общинските съветници в Русе ще трябва да гласуват две важни предложения, които евентуално да станат решения. За втора година сред приоритетите им е определяне на по-високи заплати както на кмета, така и на председателя на общинския съвет, .... и своите.

    И понеже кметските заплати получиха от миналата година законова свобода да се вдигат сериозно, то част от председателския съвет от управляващото мнозинство предлага  кметът и председателят на общинския съвет да получават 3900 лв. /респективно 3500/, без това да  повлече и по-високо трудово възнаграждение на общинските съветници. От предложението става ясно, че реално старейшините и те ще се облажат с малко. Предложението е общинските съветници да получават 75% от минималната работна заплата за заседание на местния парламент и 18% за участия в комисии.

   Колкото до кмета /неговата заплата идва от държавния бюджет/ и общинската админстрация, то общественото мнение почти е единно за необходимостта заплатите им да бъдат увеличени на фона на увеличението на заплатите на други кметове от по-малки общини.

 И тук за пореден път излиза въпросът за смисъла на работата на общинския съветник- дали е обществена работа или е професия?

   Цели 13 години общинските съветници от зората на демокрацията са работили в полза роду. За да дойде юли 2003 г.: Oбщинcкитe cъвeтници вeчe щe пoлучaвaт възнaгрaжeниe зa учacтиeтo cи в cecии и зa рaбoтaтa в пocтoяннитe кoмиcии в cъвeтa. Тoвa рeши пaрлaмeнтaрнaтa кoмиcия пo мecтнo caмoупрaвлeниe в крaя нa ceдмицaтa c приeмaнeтo нa втoрo чeтeнe нa пoпрaвкитe в Зaкoнa зa мecтнo caмoупрaвлeниe и мecтнaтa aдминиcтрaция. Тe бяха глacувaнe в плeнaрнaтa зaлa в cрядa.

   Зaплaщaнeтo нa cъвeтницитe щe бъдe рaзличнo и щe зaвиcи oт финaнcoвитe възмoжнocти нa cъoтвeтнaтa oбщинa. Cлeд кaтo cъвeтницитe cтaвaт плaтeни, тe нямa дa имaт прaвo дa бъдaт нaзнaчaвaни в упрaвлeниeтo нa oбщинcкитe дружecтвa или в прeдприятия, финaнcирaни c oбщинcки cрeдcтвa, рeшихa oщe дeпутaтитe oт кoмиcиятa. Дoceгa cъвeтницитe нe пoлучaвaхa вънaгрaждeния и тoвa ce кoмпeнcирaшe c вкaрвaнeтo им в бoрдoвeтe нa oбщинcкитe дружecтвa.

   Друг е въпросът дали моментът е подходящ за подобни корекции. За миналата година разходите за Общински съвет са 600 000 лева, основно за трудови възнаграждения.

  Но остава въпросът за това какво представлява работата на общинския съветник?

  - за едни това е гласувано обществено доверие и изисква работа "в полза роду". В спомените на кореняци русчуклии Градското настоятелство е било съставени от богати личности, които не са получавали, а са давали пари за различни инициативи на общината.

   И днес има общински съветници, които след като им бъде изплатено трудовото възнаграждение, го превеждат като дарение. Трима са старейшините, известни поне на мен, за които работата в Общинския съвет е осъзнат обществен ангажимент, но на този етап няма да афиширам имената им.

  За други- да си общински съветник си е професия, за която заплащането е нормало и дори задължително.

  И тук идва един основен въпрос- за какво се дават едни пари, които, приравнени към почасова трудова ставка, изглеждат неприлично много.

   Да не говорим, че се измислят и допълнителни комисии и други дейности, с които се цели единствено да се увеличат доходите на общински съветници. Ниски цели- високи възнаграждения и претенции.

   А и вече е традация в общинския съвет да работят активно не повече от една трета от съветниците. Има някои от нас, които дори не са чели материалите, идвайки на сесия, коментират предстоящите промени някои от старейшините.

   Остава отворен и според мен, нарочно нерешен, казусът с възможността да бъдат атестирани общинските съветници. Възможности има, но явно липсва желание. Защото един глас за опредено предложение е по-важен от изхарчените на вятъра общински пари.

   В края на миналата година само двама старейшини написаха отчет пред избирателите за свършеното от тях.

   Все повече се говори за ПРОМЯНА. Както се очертава, това ще е предизборно. Нищо няма да се промени, ако всеки един от нас не промени себе си, начина си на мислене.

   Но дано промяната, ако има такава, не е само в посока на преразпределяне на общинските пари по субективно- партиен принцип. Нещо, доста характерно за действителността ни.

  Ето и други мнения по темата във времето...

Общинският съветник от Видин Цветан Ценков коментира преди 5 години, че:

"Когато се правят избори и се избират общински или народни представители, те са там с обществено полезен труд да допринесат обществото да се развива по-добре и в по-правилната посока. Те не отиват там, за да получават работна заплата, както сме го превърнали ние в България."

Хората от малките населени места в Северозапада заявиха, че общинските съветници не трябва да получават заплата или тя трябва да е символична:

"Те си имат и друга работа, аз със 160 лева пенсия, а те ще взимат от две места. Особено сега, когато държавата ни е разграбена, да се дават грешни пари е престъпление...".

На същото мнение са и кметове, и неуспели такива от Северозападна България:

"Не е нормално, за три дена работа, грубо казано, общинските съветници да получават около 700 лева. Във Враца те избраха да са на тавана- на 70% процента от средната работна заплата на общината. Няма нищо лошо, законът им го позволява, така са решили, така са направили... Ако се получава нещо, то трябва да е символично...". 

   Припомняме ви, заплатата на общинските съветници в Кюстендил е 1 стотинка- това реши единодушно новият Общински съвет в града с първото си гласуване след като бе конституиран.

  Общинският съвет на Москва пък се състои от 30 съветници- на 16 милиона души, а на 46 хиляди души /колкото е Видин според НСИ/- 37 съветници. Общинските съветници в Ню Йорк са осем.

Като пример, ще дам Ванкувър, Канада, който само преди няколко месеца бе избран на четвърто място в света като град, който предлага най-добри възможности за високо качество на живот. Градът е с население малко над 600 хиляди души, като заедно с предградията си достига до 2 милиона и 300 хиляди души. За града се грижат кмет и... 10 общински съветника, преизбирани всеки три години и с годишни заплати от 60 хиляди щатски долара.

   Вероятно има и такива общински съветници, които са готови да работят на обществени начала, но "старите муцуни", които отново са в Общинския съвет, отново надделяват и статуквото "малко работа, много пари" няма как да не се запази.

   Законът за местното самоуправление беше променен в края на 2013-та и предвижда съветниците до получават поне минималната работна заплата.

   Общинските съветници в Русе решиха да получават само 20% от брутната заплата на председателя на Общинския съвет и по 5% за участие в комисии. Председателят на Общинския съвет в Русе проф. Васил Пенчев посочи, че това е отговорно решение:

Не е удобно да кажете на някой: "Вижте, ето тука е купчината с общинските пари, бръкнете и можете да си вземете, примерно казано, до 1 300 лева. И то не веднъж, а всеки месец. И вие, знаете, че имате семейство, че имате деца и т.н., имате нужди, не по-малки от останалите и вие трябва да кажете: "Не, аз ще преценя, че на този етап аз не бива да бъда лакомия.    Васил Пенчев- януари 2014 г.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама