Понеделник, 25 Септември 2023

50 бебета по- малко са родени в АГ комплекса в Русе през 2020 година са родени

50  бебета  по- малко са родени в  АГ комплекса в Русе  през 2020 година са родени
Публикация   07:17     21 Ян, 2021 /     akcent.bg   /     637

    В  Акушеро–гинекологичения комплекс към УМБАЛ „Канев” АД през 2020 година са родени 1133  бебета или с 50 по-малко в сравнение с предходната година, което е нормално на фона на намаляващата раждаемост в България. За сравнение – намалението на ражданията в предходните години е със повече от 100.

     През  2020 година  са се родили 573 момченца и 560 момиченца, 21 раждания на близнаци. Перинаталната детската смъртност е 7,06 промила , която е приблизително два пъти по-ниска в сравнение с предходните 4 години. Ранната неонатална смъртност е 4,4 промила и също е по-ниска в сравнение с предходни години.

    Броят на преминалите пациентки в структура Родилно е 1949, като 7 от тях са чужди гражданки.

   22  семейни двойки се възползваха от възможността да съхранят стволови клетки на своите деца през 2020 год.

   АГ-комплекс разполага с инструктури по кърмене, които са в помощ на родилките в първите часове след раждането.

    В структура „Патологична бременност”,  се приемат бременни с всички отклонения на бременността. Броят на преминалите пациентки през 2020 год. е 313.

    В структура „Гинекология” се извършват различни по обем операциии в зависимост от гинекологичното заболяване, като значително се увеличава делът на миниинвазивните такива - лапаро-ендоскопски и хистерорезектоскопски операции, амниоцентези. Броят на преминалите пациентки е 1188.

      Обособената структура за клинични дейности - Анестезия  и интензивно лечение на заболявания в акушерството и гинекологията е част от целия процес на превенция, наблюдение и лечение на гинекологичните пациентки, бременни жени и родилки. Броят на преминалите пациентки е 780. Осъществява се пред анестезиологична консултация на пациентките, извършва се цялата гама от анестезиологични техники, активно се прилага обезболяване на раждането. 

Във връзка с пандемичната обстановка в страната през 2020 г. в отделение „Акушерство и гинекология” се обособи Изолационна структура за лечение на  бременни, родилки и гинекологично болни с Covid 19, през която са преминали 50 пациентки с доказано заболяване.

        Отделение ”Неонатология” е с трето ниво на компетентност от медицинския стандарт по „Неонатология”. Приема новородени деца, родени в отделение „Акушерство и гинекология” на УМБАЛ „Канев” АД и  от лечебни заведения на русенска и съседни области. Приетите новородени за 2020 год. са 1128 от УМБАЛ „Канев” АД и 19 от други болници.

Преживялото дете с най-ниско тегло – 700 гр. е Мерт, а дете с най-високо тегло- 4700 гр. е Ангел.

В Акушеро–гинекологичния комплекс на УМБАЛ „Канев” АД се осъществява 24-часово наблюдение на пациентките и новородените деца. Чудесните битови условия, които имаме дават възможност на всяка една бременна, родилка или оперирана жена да се възползва от самостоятелна  VIP – стая.

        Въпреки недостига на кадри в България, тук нямаме дeфицит на акушер-гинеколози, акушерки и медицински сестри, като не малка част от лекарския и акушерски персонал се състои от млади кадри.

Тагове : АГ комплекс ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha